Welkom Den Haag Tegen Geweld | Haagse sympatisanten. | Haagse politieke partijen | Haagse Raadsleden | Haagse Wethouders | Burgemeester Deetman | Nieuw Geweld in Den Haag | Aktie om het geweld te keren | Terra College 13 januari 2004 | Monumenten in beeld | Gastenboek | Ingezonden reactie | DiscussieForum. | Evenementen | Dieptepunten 2004-2005-2006-2007 | Politiek en Geweld. | School en Geweld. | Ontwikkelingen en Geweld. | Vertrouwen in Rechtssysteem | Strafmaat | Staat van het Recht | Bovenkamers Cellentekort | Herdenkingsbijeenkomsten.

School en Geweld

Gijzeling school Bovensmilde jaarlijks herdacht  Planet 23.05.08

Voortgang onderzoek "Veiligheid in en rond scholen"

De Gemeente Den Haag is gestart met het actie-programma Een Veilige School. Ter ondersteuning
van dit actieprogramma is er nu een speciale
website

Ontwikkelingen.

  
Het Maerlant Lyceum.

Geschorst na ‘nepoverval’

DEN HAAG AD 24.03.09 Het Maerlant Lyceum heeft drie leerlingen (16 en 17) geschorst die vrijdag bij wijze van grap...
 
Het Maerlant Lyceum.

Student kondigt ‘Duits bloedbad’ aan   20:44 ADTV Hagenaar dreigt met...

DEN HAAG AD 20.03.09  De politie heeft zondag een 23-jarige Hagenaar gearresteerd die op een Amerikaanse website een...

Man dreigt met bloedbad

Telegraaf 20.03.09  De politie in Den Haag heeft een 23-jarige Hagenaar aangehouden die had aangekondigd dat hij een bloedbad zou aanrichten op het Maerlant Lyceum in Den Haag. • 156 reacties

Student kondigt 'Duits bloedbad' op school aan Oud-leerling dreigt met schietpartij op 'Maerlant'

DEN HAAG - AD 19.03.09  De politie heeft zondag een 23-jarige Hagenaar gearresteerd die op een Amerikaanse website een bloedbad op het Maerlant Lyceum had aangekondigd.
Leerlingen van het Haags Montessori Lyceum mogen niet meer in de Albert Heijn in de Weissenbruchstraat: ?Stom!? FOTO ROBERT VAN STUYVENBUERG
Leerlingen van het Haags Montessori Lyceum mogen niet meer in de Albert Heijn in de Weissenbruchstraat: ?Stom!?

Shopverbod scholieren bij supermarkt

DEN HAAG - AD 06.01.09   Leerlingen van twee middelbare scholen in het Benoordenhout zijn niet meer welkom in de Albert Heijn in de Weissenbruchstraat.

Scholier met hamer opgepakt

RIJSWIJK - AD 08.10.08  Een 15-jarige scholier uit Den Haag heeft dinsdagmiddag geprobeerd een mede-leerling te lijf te...
 
 
 
FOTO ANP FOTO ANP

Schoolruzie leidde tot vechtpartij

DEN HAAG AD 29.09.08 Een ruzie tussen kinderen op het schoolplein was de aanleiding voor de massale vechtpartij in het Winkelcentrum Ypenburg vrijdagavond,...
Scholier (15) neergestoken

DEN HAAG - 29.09.08 Een 15-jarige leerling van de Scholengroep Den Haag Zuid-West, het voormalige Terra College, is vrijdagmiddag in zijn borst gestoken.

De hoofdverdachte is een 18-jarige vrouw. De politie hield daarnaast een 14-jarig meisje aan op verdenking van medeplichtigheid.

Het incident vond ’s middags om half drie plaats bij een tramhalte op de kruising Vrederustlaan-Melis Stokelaan. Het slachtoffer is volgens schooldirecteur Karel Bun gisteren uit het ziekenhuis ontslagen.

Bun kan niet bevestigen dat de verdachten (oud-)leerlingen van zijn school zijn. ,,Dat weet ik niet. Het politieonderzoek is nog in volle gang.''

Toen agenten na het incident ter plaatse arriveerden, waren de verdachten te voet gevlucht. Getuigen gaven een goed signalement van de daders, waardoor het tweetal in de nabije omgeving kon worden gearresteerd. Het mes dat ze onderweg hadden weggegooid, werd teruggevonden.

Het motief van het steekincident is nog onbekend. De politie wist gisteren niet meer dan dat er een ruzie aan de steekpartij vooraf was gegaan. De school heeft de ouders per brief van het voorval op de hoogte gebracht.

Het is niet de eerst keer dat de school aan de Beresteinlaan met geweld te maken krijgt. In januari 2004 schoot de toen 16-jarige Murat D. adjunct-directeur Hans van Wieren door zijn hoofd. De tiener werd veroordeeld tot vijf jaar cel en tbs.

Vorig jaar november arresteerde de politie een 15-jarige leerling die via internet doodsbedreigingen uitte aan het adres van een docent. De jongen werd in de school gearresteerd.

Haagse leraar verdacht van verkrachting

DEN HAAG - ADHC 18.10.06  Een voormalig wiskundeleraar van het Atlascollege in Rijswijk wordt ervan verdacht een minderjarige leerlinge te hebben verkracht.

De man moet vrijdag voor de rechter verschijnen. Hij staat ook terecht voor ontucht met hetzelfde meisje.

In ruil voor haar diensten zou hij de scholiere geld, parfum, kleding, schoenen en een vibrator hebben gegeven.

Ook gaf hij haar inzage in de wiskundetentamens en gaf hij haar de goede antwoorden. Het meisje was veertien toen de docent zich voor het eerst aan haar vergreep.

De verdachte werkt inmiddels niet meer op het Atlascollege. Hij is sinds vorig jaar in dienst van het Hofstad Lyceum in Den Haag. Uit de data in de dagvaarding valt op te maken dat de docent terwijl hij elders werkzaam was, nog steeds misbruik maakte van het meisje.

Toen de zaak onlangs aan het rollen kwam, stuurde het Hofstad Lyceum de verdachte met verlof. Als de rechter hem veroordeelt, volgt ontslag.

Directeur J. Hengeveld van het Hofstad Lyceum was niet op de hoogte van de verdenkingen toen ze de docent aannam. ,,Op dat moment was er niets bekend van een aanklacht tegen hem.’’ Het schoolbestuur informeerde de ouders en leerlingen per brief over het verlof. De advocaat van de leraar was dinsdag niet voor commentaar bereikbaar.

 
'School aansprakelijk voor mishandeling scholier'
18-10-06 06:25
 WestSite - DEN HAAG - De ouders van de Haagse scholier Dave Knetemann, die afgelopen weekend na een schoolfeest zwaar is mishandeld, stellen de school aansprakelijk. Dat heeft het Haagse Montessori Lyceum dinsdag bevestigd.
De school betreurt dat Dave door tien jongens in elkaar is geslagen, maar aanvaardt de aansprakelijkheid niet. Dave zelf is zwaar toegetakeld in het gezicht, maar gaat dinsdag toch gewoon naar school om een tentamen Engels te maken.
 
 
 
 
 
 
 
 
Beluister het audioverslag
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Haagse scholier neergestoken
 
DEN HAAG - ADHC 18.10.06  Een 15-jarige leerling van de Scholengroep Den Haag Zuid-West, het voormalig Terra College...
http://www.ad.nl/multimedia/archive/00013/Terra_College_13743a.jpg
http://www.ad.nl/multimedia/archive/00065/mes_knipmes_knife_65745h.jpg
 
 
... is vrijdag bij een tramhalte neergestoken. De politie heeft een 18-jarige vrouw en een 14-jarig meisje aangehouden. Het motief is niet bekend.

De school werd de afgelopen jaren vaker opgeschrikt door geweldszaken. In 2004 schoot de toen 16-jarige Murat D. adjunct-directeur Hans van Wieren door zijn hoofd. Eind vorig jaar werd een 15-jarige leerling in de school gearresteerd nadat hij op internet doodsbedreigingen had geuit aan het adres van een docent.
 
'Iedere school moet Grondwet hebben'
DEN HAAG - ADHC 17.10.06 Iedere school moet samen met ouders en leerlingen een grondwet opstellen om duidelijkheid te krijgen...
...over omgangsvormen, betrokkenheid en regels op school. Bovendien moeten scholen een verplicht intakegesprek invoeren voor nieuwe ouders, zodat iedereen weet wat van hem wordt verwacht.

Micha de Winter, hoogleraar pedagogiek aan de Universiteit van Utrecht, deed deze aanbeveling tijdens een congres over burgerschap op school. ,,Het gaat mij om wederzijdse afspraken. Scholen moeten bijvoorbeeld spreekuren voor ouders creëren en ouders moeten meer betrokkenheid tonen.’’

Volgens een Teleac-onderzoek onder 500 ouders en 250 leraren praten ouders en leraren veel te weinig met elkaar. ,,Er bestaan grote vooroordelen,’’ zegt De Winter. ,,Scholen vinden ouders vaak lastig en agressief. Ouders klagen dat ze niet serieus worden genomen.’’

Uit het onderzoek blijkt dat driekwart van de allochtone ouders en één op de drie autochtone ouders vindt dat een homoseksuele leraar zijn geaardheid moet verzwijgen. Ook denkt 61 procent van de allochtone ouders dat leraren het dragen van een pet of zonnebril in de klas accepteren. Slechts 2 procent van de leraren staat hier achter.

Verder denkt 43 procent van de leraren dat ouders het goed vinden dat hun kind terugslaat wanneer het een klap krijgt van een klasgenoot.

In werkelijkheid keurt maar 29 procent van de autochtone ouders en 10 procent van de allochtone ouders dit goed.

Sinds februari moeten scholen hun leerlingen onderwijzen over de rol die ze hebben in de maatschappij. Die burgerschapsvorming komt echter nog nauwelijks van de grond.
Scholieren ruziën op Goudenregenplein
 
DEN HAAG - HC 16.03.06 De aanleiding voor de vechtpartij maandag 13 maart op het Goudenregenplein was een ruzie tussen leerlingen van het Segbroek College.
 
De politie kon de twee groepen met enige moeite scheiden. De donderdag ervoor deed zich een vergelijkbaar incident voor.
Rector J. Huisman van het Segbroek College bevestigt dat de problemen op zijn school zijn begonnen. „Eigenlijk is het een broodje-aap-verhaal. Twee jongens uit de derde klas kijken elkaar aan en dan is het opeens mis. Via mobiele telefoons en internet worden er dan vrienden bijgehaald. Het is te gek voor woorden, maar zo gaat dat tegenwoordig. De lontjes zijn vreselijk kort. Ik word er heel erg verdrietig van dat dit nu weer zo’n aandacht trekt.’’

De schoolleiding wist afgelopen weekeinde dat er nog steeds iets broeide. Er is met man en macht geprobeerd de gemoederen tot bedaren te brengen. Tevergeefs, want uiteindelijk was maandag toch de politie nodig om te voorkomen dat er een massale vechtpartij ontstond.

Intussen is de rust op het plein weergekeerd. „Binnenkort is er weer een grote vechtpartij,’’ zegt een jongen die er met vier vrienden staat te praten enthousiast. Eén van hen was maandag bij de vechtpartij. „Van een aftsand heb ik het gezien,’’ zegt hij. „Het hele plein stond vol.’’

Volgens de jongens kwamen er steeds meer jongeren uit andere wijken bij. Er zou een strijd tussen ’Duindorp en de Schilderswijk’ zijn ontstaan. De rector van het Segbroek College ontkent overigens ten stelligste dat de ruzie op zijn school een etnische achtergrond had.

De bloemist en een fietsenhandelaar waren donderdagmiddag getuige van het opstootje op kop van de Goudsbloemlaan. Fietsenhandelaar Otto van Steenbergen: „Ze stonden overal, op de stoep, in de straat.’’ De politie kwam nadat de meesten al weg waren, aldus de bloemist.

Volgens politie-woordvoerder Wim Hoonhout gebeuren dit soort dingen ’het hele jaar door.’ „We zitten er samen met de scholen dicht op.’’ Verder wil de politie er niets over kwijt, omdat met de scholen is afgesproken aan dit soort uitwassen zo min mogelijk ruchtbaarheid te geven.

 
Goudenregenplein arena ruziënde scholieren
 
DEN HAAG - HC 15.03.06 De aanleiding voor de vechtpartij maandag 13 maart op het Goudenregenplein was een ruzie tussen leerlingen van het Segbroek College.
De politie kon de twee groepen met enige moeite scheiden. De donderdag ervoor deed zich een vergelijkbaar incident voor.
Rector J. Huisman van het Segbroek College bevestigt dat de problemen op zijn school zijn begonnen. „Eigenlijk is het een broodje-aap-verhaal. Twee jongens uit de derde klas kijken elkaar aan en dan is het opeens mis. Via mobiele telefoons en internet worden er dan vrienden bijgehaald. Het is te gek voor woorden, maar zo gaat dat tegenwoordig. De lontjes zijn vreselijk kort. Ik word er heel erg verdrietig van dat dit nu weer zo’n aandacht trekt.’’

De schoolleiding wist afgelopen weekeinde dat er nog steeds iets broeide. Er is met man en macht geprobeerd de gemoederen tot bedaren te brengen. Tevergeefs, want uiteindelijk was maandag toch de politie nodig om te voorkomen dat er een massale vechtpartij ontstond.

Intussen is de rust op het plein weergekeerd. „Binnenkort is er weer een grote vechtpartij,’’ zegt een jongen die er met vier vrienden staat te praten enthousiast. Eén van hen was maandag bij de vechtpartij. „Van een afstand heb ik het gezien,’’ zegt hij. „Het hele plein stond vol.’’

Volgens de jongens kwamen er steeds meer jongeren uit andere wijken bij. Er zou een strijd tussen ’Duindorp en de Schilderswijk’ zijn ontstaan. De rector van het Segbroek College ontkent overigens ten stelligste dat de ruzie op zijn school een etnische achtergrond had.

De bloemist en een fietsenhandelaar waren donderdagmiddag getuige van het opstootje op kop van de Goudsbloemlaan. Fietsenhandelaar Otto van Steenbergen: „Ze stonden overal, op de stoep, in de straat.’’ De politie kwam nadat de meesten al weg waren, aldus de bloemist.

Volgens politie-woordvoerder Wim Hoonhout gebeuren dit soort dingen ’het hele jaar door.’ „We zitten er samen met de scholen dicht op.’’ Verder wil de politie er niets over kwijt, omdat met de scholen is afgesproken aan dit soort uitwassen zo min mogelijk ruchtbaarheid te geven.

Anti-pestenpakket op scholen uitgedeeld

ZOETERMEER - AD 18.01.06 Zoetermeer als anti-pestenstad van Nederland: het begint er steeds meer op te lijken nu dinsdag 17 januari voor de tweede keer in korte tijd in deze gemeente een grote campagne tegen pesten op school werd gelanceerd.

Actrice Vivienne van den Assem (Goudkust, Onderweg naar Morgen, Zoop) presenteerde in basisschool Prins Floris een anti-pestenpakket van de Landelijke Stichting Tegen Zinloos Geweld (LSTZG). Enkele maanden terug gaf minister Van der Hoeven van Onderwijs in Zoetermeer het startsein voor een landelijke ’PestTest’ voor scholen, waarmee het pestgedrag van leerlingen kan worden gemeten.

De Landelijke Stichting Tegen Zinloos Geweld is vooral bekend van het symbool Lieveheersbeestje. De organisatie heeft het anti-pestenpakket ontwikkeld, omdat pesten op grote schaal voorkomt. Ruim een kwart van alle kinderen in het basisonderwijs is er soms of geregeld de dupe van. Naast verbale en fysieke vormen raakt ook digitaal pesten via sms, internet, chat en msn steeds meer in zwang. Kinderen die worden gepest blijven daar soms hun hele leven hinder van ondervinden.

Het anti-pestenpakket bevat posters en een kalender. Het is de bedoeling dat de posters tegen pesten in klaslokalen worden bevestigd en dat de kalender met tips om pesten tegen te gaan en aan te pakken in de docentenkamer komt te hangen. De posters moeten maandelijks worden gewisseld.

Campagne Wapen jezelf met woorden
NOORDWIJK - WestSite  22.12.05 Donderdag vindt de regionale aftrap van de campagne Wapen jezelf met woorden plaats op het Northgo in Noordwijk.
Met deze campagne willen Novib en de Landelijke StichtingTegen ZinloosGeweld in gesprek met jongeren het taboe over geweld op school doorbreken en samen oplossingen vinden om agressie en wapenbezit te verminderen.

Het probleem bespreekbaar maken is een eerste stap. De campagne bestaat uit een scholentour waarbij gastlessen aan de leerlingen worden gegeven, een documentaire en een interactieve website waar ook zelf digitale stripverhalen gemaakt kunnen worden.
Bijna kwart Haagse scholieren gepest
DEN HAAG - WestSite 02.12.05 Bijna een kwart van de kinderen op basisscholen in Den Haag wordt geregeld gepest. Dat blijkt uit een enquête van de gemeente Den Haag, waaraan meer dan 850 leerlingen van 39 basisscholen hebben meegedaan.De gemeente ondervroeg ook 300 leraren en andere medewerkers. Zeventien procent van hen gaf aan wel eens door ouders te zijn geïntimideerd.
Haagse leerlingen, leraren en medewerkers voelen zich op school wel veilig. Ze geven de veiligheid op hun school gemiddeld het cijfer acht.

Onrust na arrestatie leerling

DEN HAAG - Docenten van Scholengroep Den Haag Zuid-West willen meer en betere informatie na de arrestatie van een leerling die van plan zou zijn geweest een leraar te vermoorden.

Onder docenten van Scholengroep Den Haag Zuid- West is onrust ontstaan na de arrestatie van een 15-jarige leerling die plannen zou hebben om een docent te vermoorden.

De jongen werd op 7 november aangehouden nadat hij medeleerlingen had verteld dat hij een 51-jarige docent wilde doden. Hij had een mes bij zich.

Leraren vinden dat ze slecht worden geïnformeerd. ,,Er gaan allerlei geruchten op school maar niemand weet hoe het zit,’’ zegt een van hen. ,,Dat geeft onrust.’’

Het lerarenteam vindt net als de Algemene Onderwijsbond (Aob) dat de directie zeker sinds de moord op adjunct-directeur Van Wieren bij incidenten sneller met goede informatie moet komen. De directie zei in deze krant niets te weten van de arrestatie. Bij de politie wordt gevraagd om nadere details over het incident die meteen aan het team worden doorgespeeld. Volgens de Aob wordt een kwart van de incidenten op Nederlandse scholen achtergehouden.

Een op de zes leerlingen wordt gepest
ANP

DELFT – Volkskrant 28.06.05  Ruim een op de zes scholieren tussen de 9 en 11 jaar is regelmatig het slachtoffer van pesterijen op school. Een op de twintig kinderen zegt zelf een pestkop te zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van TNO-medewerker M. Fekkes.

Hij vond ook uit dat scholen die hun best doen om pesten de kop in te drukken, daar ook in kunnen slagen. Op die scholen wordt met vragenlijsten pestgedrag gemeten, maken onderwijzers met leerlingen afspraken over omgangsregels en houden ze een oogje in het zeil op het schoolplein.

Op scholen die pesten aanpakken, neemt dit verschijnsel af, constateerde Fekkes. Leerlingen van scholen die niet in actie komen, kregen in de onderzoeksperiode juist meer met pesten te maken. Scholen die hun strenge aanpak van pesten laten varen, krijgen weer meer met het fenomeen te maken.

Kinderen die geplaagd worden op school, hebben vaker hoofdpijn, slapen slechter, plassen meer in bed en zijn vaker depressief.

Fekkes promoveert dinsdag op zijn onderzoek aan de Universiteit Leiden.

Pesten op school valt te verhelpen


Door onze redacteur Sheila Kamerman

ROTTERDAM, NRC 28 JUNI 2005. Hoofdpijn, slaapproblemen, buikpijn, bedplassen, depressie of zelfs dood willen. Kinderen die gepest worden, hebben er veel vaker last van dan kinderen die niet worden gepest. En pesten komt op scholen veel voor: meer dan 16 procent van de kinderen tussen negen en elf jaar wordt regelmatig gepest. Bijna zes procent van de schoolkinderen pest zelf.

Sommige scholen doen veel moeite om pesten te voorkomen, andere scholen doen er vrijwel niets aan. Minne Fekkes van de TNO-afdeling 'kwaliteit van leven' onderzocht of een antipestbeleid op school helpt. Het antwoord is 'ja'. Vandaag promoveerde hij aan de universiteit Leiden op zijn onderzoek Bullying among elementary school children, pesten onder kinderen op de basisschool.

Fekkes: ,,In Noorwegen is in de jaren tachtig onderzoek gedaan naar antipestbeleid op de basisschool. De effecten waren groot: een daling tot vijftig procent. Ik heb dat onderzoek als leidraad genomen voor Nederland.''

Fekkes selecteerde 47 basisscholen: 15 scholen werden actief geholpen een antipestbeleid op te zetten, de overige scholen waren controlegroep. Het onderzoek vond plaats in de drie hoogste groepen (negen tot twaalf jaar), omdat daar het pesten vaak het hevigst is.

Het antipestbeleid kunnen scholen voor een deel zelf invullen, maar er zijn ook een aantal vaste onderdelen. In elk geval moeten er met de kinderen duidelijke afspraken worden gemaakt, zegt Fekkes. ,,Scholen kunnen bijvoorbeeld de omgangsregels opschrijven. Laat alle leerlingen hun naam eronder zetten en spijker het op de deur. Dat is duidelijk. Daarnaast is goed toezicht op het schoolplein belangrijk, omdat juist daar vaak gepest wordt.

Praten over pesten helpt ook. Leraren kunnen tegen de leerlingen zeggen: vertel het vooral als je gepest wordt. En ze kunnen het onderwerp bespreken elke keer als de ouders langskomen voor een 'tienminutengesprekje'. Ouders horen het vaak wél van hun kind als het gepest wordt, maar vertellen dat lang niet altijd aan de leraar.''

Leraren wéten vaak niet dat kinderen gepest worden. Uit de anonieme vragenlijsten die Fekkes de leerlingen liet invullen, bleek ook dat de helft van de gepeste kinderen het niet aan de leerklacht vertelt. Als leraren het pesten opmerken, proberen ze het meestal te stoppen. Maar vaak lukt het niet, zegt Fekkes. Onderdeel van het antipestbeleid moet dan ook training van de leraren zijn.

Het pesten verminderde met dertig procent, bleek toen Fekkes de scholen vergeleek met de controlegroep. Ook merkte hij dat klasgenoten na invoering van een antipestbeleid beter met elkaar omgaan.

,,Maar scholen moeten het beleid wel doorzetten'', zegt Fekkes. ,,Dus niet een antipestprojectje van een jaar en het daarna laten versloffen. Want dan neemt het pesten gegarandeerd weer toe.''

Meerderheid leerlingen voelt zich wél veilig
DEN HAAG |HC 27.06.05  De meeste Haagse leerlingen uit het voortgezet onderwijs voelen zich veilig op school. Ruim 1100 leerlingen voelen zich 'erg ónveilig'. Het gevoel van onveiligheid neemt af naarmate een leerling langer op school zit.
Dit blijkt uit een tussentijdse representatieve steekproef van het gemeentelijke actieprogramma 'Een veilige school.' Doel van het programma is een veilige schoolomgeving te creëren voor iedereen.

Voldoende voor veiligheid op Haagse scholen

Uit het onderzoek blijkt dat leraren en leerlingen die al een tijdje naar dezelfde school gaan, zich vaak veilig voelen. De klaslokalen worden als de meest veilige ruimten van het schoolgebouw en de omgeving beschouwd.

Van de 43 aangeschreven scholen hebben er 31 meegedaan aan het onderzoek. Ruim 1300 leerlingen en 250 docenten en medewerkers hebben de vragenlijst ingevuld.

Doordat het om een nulmeting (een eerste onderzoek) gaat, is vergelijking met eerdere onderzoeken niet mogelijk. De enquête maakt deel uit van het actieprogramma 'Een veilige school' en het is de bedoeling over twee jaar, als het programma wordt afgerond, het onderzoek te herhalen. Het actieprogramma bevat concrete maatregelen en aanbevelingen om de veiligheid in en om scholen te verbeteren. Het plan werd afgelopen oktober gepresenteerd.
Bij de veiligheid zijn niet alleen de scholen en de gemeente betrokken maar ook de 'ketenpartners', zoals de club- en buurthuizen, het bureau Jeugdzorg, politie en Justitie, de reclassering, bureau Halt, het Leger des Heils en de Raad voor de Kinderbescherming.

Zie ook: http://www.eenveiligeschool.nl

Veel ouders gewelddadig tegen leraren
Door een onzer redacteuren

ROTTERDAM, NRC 4 JUNI 2005. Bijna 2.600 van de 7.000 basisscholen hebben in de afgelopen drie jaar te maken gehad met bedreigingen door ouders. Op meer dan 900 scholen is door ouders lichamelijk geweld gebruikt tegen personeel.

Dat blijkt uit een onderzoek over veiligheid op scholen van de Algemene Vereniging van Schoolleiders (AVS). Bij de AVS zijn circa 5.000 scholen in het basis- en speciaal onderwijs aangesloten. Ruim zeshonderd leidinggevenden op verschillende scholen vulden de enquête in.

Verbaal geweld van ouders tegen leerkrachten komt het meest voor: meer dan de helft van de scholen heeft daar mee te maken. Op elf procent van de scholen is door ouders lichamelijk geweld gebruikt. Slechts in de helft van die gevallen is aangifte gedaan. Om welke vormen van fysieke agressie het gaat is niet onderzocht.

Agressie tussen leerlingen onderling wordt op basisscholen vaak ondervangen met een zogenaamd 'pestprotocol'. Volgens de AVS beschikt 85 procent van de scholen over zo'n gedragscode. De leraren zijn minder goed voorbereid op agressie van ouders: ruim de helft van de respondenten geeft aan onvoldoende getraind te zijn in het voeren van 'lastige oudergesprekken'. Volgens de geenquêteerden worden te weinig ouderavonden over het onderwerp 'veiligheid' georganiseerd.

AVS-voorzitter Ton Duif noemt de uitslagen verontrustend. ,,Uit rapporten van de Onderwijsinspectie weten we al dat agressie van ouders hand over hand toeneemt, toch schrikken we hiervan. Geen idee hoe we nu verder moeten. De maatschappij verruwt. Scholen moeten veilig zijn voor leerlingen en personeel.'' Duif zegt dat er geen specifiek onderscheid is gemaakt naar grootstedelijke of landelijke basisscholen, ,,om stigmatisering te voorkomen''.

De Algemene Onderwijsbond (AOb) is niet verbaasd over de uitkomst van het AVS-onderzoek. Volgens een woordvoerder kwam de bond twee jaar geleden tot dezelfde conclusies door een eigen onderzoek. De twee onderzoeken laten volgens de AOb zien dat de ontwikkelingen op het gebied van geweldsbestrijding in het onderwijs te traag gaan.

,,In december is de CAO aangepast, zodat alle scholen nu verplicht zijn een veiligheidsbeleid te hebben en te bespreken. Dat is een stap in de goede richting. Maar het is nog steeds niet mogelijk om anoniem aangifte te doen als docent, hoewel daar wel heel veel behoefte aan is.'' Volgens de AOb volgen veel docenten in het lager onderwijs al cursussen om te leren omgaan met dreigende situaties.

De AVS wil verder onderzoek gaan doen naar de inhoud en het voorkomen van verbaal geweld. De vereniging hoopt op extra steun van de Tweede Kamer om maatregelen en trainingen mogelijk te maken.

Bedreigingen leerkrachten door ouders op veel scholen
ANP

UTRECHT – Volkskrant 03.06.05  Op bijna 2600 scholen in het basis- en speciaal onderwijs zijn leerkrachten of directieleden in de afgelopen drie jaar een of meer keren bedreigd door ouders van leerlingen. Dat is 37 procent van het totaal aantal scholen. Op meer dan 750 scholen is personeel zelfs een of meer keren het slachtoffer geworden van fysiek geweld door ouders.

Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerd onderzoek van de Algemene Vereniging van Schoolleiders (AVS) onder haar achterban (bijna 5000 leidinggevenden in het primair onderwijs). Ruim zeshonderd directieleden vulden de vragenlijst in.

Agressie van ouders komt het vaakst tot uiting in verbaal geweld. Van de scholen heeft 58 procent daar in de afgelopen drie jaar minstens eenmaal mee te maken gehad.

De AVS is geschrokken van de uitkomsten. ‘Het is onaanvaardbaar dat verbaal en fysiek geweld door ouders op scholen wordt gebruikt. Scholen moeten een veilige leeromgeving zijn voor kinderen en een veilige werkomgeving voor het personeel’, aldus voorzitter Ton Duif.

Over de aanpak van de problematiek door de scholen is Duif redelijk tevreden. De meeste scholen (85 procent) hebben een gedragscode, die ze jaarlijks met de leerlingen bespreken en waarvan ze de naleving controleren. Leraren en schoolleiding hebben volgens hem wel meer training nodig in het omgaan met verbaal geweld en ernstiger gedrag van ouders. Een calamiteitenplan voor ernstige incidenten ontbreekt nog op veel scholen.

De Algemene Onderwijsbond (AOb) is niet verbaasd over de uitkomst van het onderzoek. Volgens een woordvoerder kwam de bond twee jaar geleden tot dezelfde conclusies door een eigen onderzoek. De twee onderzoeken laten wel zien dat de ontwikkelingen op het gebied van geweldsbestrijding in het onderwijs niet snel gaan.

‘In december is de CAO aangepast, zodat alle scholen nu verplicht zijn een veiligheidsbeleid te hebben en te bespreken. Dat is een stap in de goede richting. Maar het is nog steeds niet mogelijk om anoniem aangifte te doen als docent, hoewel daar wel heel veel behoefte aan is’, aldus de woordvoerder van de AOb. Volgens hem gaan de ontwikkelingen veel trager dan gewenst.

Daarnaast liet de AOb weten dat veel docenten in het lager onderwijs al cursussen volgen om te leren omgaan met dreigende situaties.

Anti-agressieplannen voor alle scholen
DEN HAAG | HC 31.03.05 Het door succesvolle, door scholieren zelf bedachte anti-vandalisme en anti-agressie project 'Trek die Lijn' is internationaal beschikbaar. De ideeën om overlast in met name het openbaar vervoer tegen te gaan, zijn vastgelegd in een projectmap. Onderwijswethouder P. Heijnen heeft vandaag de eerste map gekregen. Behalve belangstelling van scholen uit Rijswijk, Zoetermeer en Amsterdam, is er ook interesse in Antwerpen voor het project dat in 2003 de prestigieuze Hein Roethofprijs heeft gekregen. Leerlingen hebben zelf gedragscodes opgesteld hoe je je moet gedragen in het openbaar vervoer. Aanleiding waren destijds de problemen op de tramlijnen 6 en 11. Langs hun routes liggen veel scholen. De HTM is zeer tevreden over het project, dat begon met ideeën uitwisselen met Scholengroep Zuid-West, het voormalige Terra College. Inmiddels doen ook het Johan de Witt, Hofstad Heldring, Overbosch College en meer vestigingen van Scholengroep Zuid-West mee. Leerlingen zijn zelf ook blij met de resultaten.

Den Haag meet onveiligheid scholen
woensdag 16 maart 2005 WestSite

DEN HAAG - De gemeente Den Haag gaat de onveiligheid op scholen meten. Wethouder Heijnen kondigt dat aan na vragen van de VVD over het toenemende geweld op scholen. Er wordt gewerkt aan een indicator om de veiligheidsgevoelens vast te stellen. Zo'n meetinstrument bestaat al in Rotterdam, Den Haag zal daarbij aansluiten.
De eerste resultaten worden nog voor de zomer gepresenteerd op een bijeenkomst met de scholen. Er komt ook een debat over de wenselijkheid van huisbezoeken en de andere methoden om ouders meer bij de scholen te betrekken.
Eerder onderzoek heeft aangetoond dat de meeste incidenten op scholen worden veroorzaakt door ouders en niet door leerlingen.
Dreigbrief is zeldzaamheid in onderwijs

Volkskrant 01.03.05  Kogel- en andere dreigbrieven zijn geen schering en inslag in het onderwijs. In het voortgezet onderwijs heeft 2 procent van de leraren weleens een e-mail of brief gekregen waarin met geweld werd gedreigd. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Onderwijs onder ruim 10 duizend docenten . In het basisonderwijs is 1 procent van de leraren schriftelijk bedreigd. Verbale dreigementen komen veel vaker voor. In het basisonderwijs wordt 10 procent van de docenten weleens door de leerlingen bedreigd. In het voortgezet onderwijs is dat ruim 20 procent. Scholen doen zelden aangifte bij de politie . De scholen zijn bang dat ze daarmee hun goede naam te grabbel gooien.

Kogelbrief voor de meester was in de grapsfeer
Van onze verslaggeefster Margreet Vermeulen

AMSTERDAM - Volkskrant 01.03.05 Het idee ontstond de dag na de moord op de Haagse conrector Hans van Wieren. Een 'toptien dodenlijst' van docenten en medewerkers van het Marcanti College in Amsterdam, dat was pas geestig.

Murat maakte een handgeschreven lijstje met tien namen. Medescholier Hassan tikte de toptien netjes over op de computer met de slotzin: 'Voor elke gezakte scholier een meester neer.'

Om de dreiging extra kracht bij te zetten, illustreerde Hassan de brief met een plaatje van een pistool. En Murat, voorzien van een latex handschoen om geen vingerafdrukken achter te laten, deed bovendien een kogel in de envelop.
De kogelbrief veroorzaakte begin vorig jaar grote ontreddering op het Marcanti College. 'Wat heb ik die leerlingen aangedaan dat ze mij op een dodenlijst plaatsen', vroegen docenten en medewerkers zich vertwijfeld af.
Schooldirecteur Kees van Ruitenbeek aarzelde geen moment en deed aangifte bij de politie. De vier leerlingen die door de politie als verdacht werden aangemerkt, werden prompt van school gestuurd. Ze moesten elders eindexamen vmbo doen.
Ook het Openbaar Ministerie nam de zaak hoog op. De jeugdige verdachten zaten gemiddeld tien dagen in voorarrest. Drie van de vier jongens hebben inmiddels taakstraffen achter de rug van 100 tot 120 uur. De rechtszaak werd bovendien op verzoek van het OM niet achter gesloten deuren behandeld, zoals gebruikelijk bij minderjarigen.
Er moest blijkbaar een voorbeeld worden gesteld. En om te voorkomen dat de vier in herhaling zouden vervallen, eiste de officier van jusitie een maand voorwaardelijke gevangenisstraf.
Wat bezielt een clubje scholieren hun docenten op een dodenlijst te zetten? De rechter kreeg er niet echt vat op. 'Was er ook boosheid?', wilde ze weten.
'Nee', zei Murat. 'Ik heb vier jaar op die school gezeten en ben nog nooit geschorst.' Aan de docenten die op de lijst prijkten had hij geen bijzondere hekel. 'Ik schreef gewoon de namen op die in mijn hoofd opkwamen.' Slechte cijfers waren evenmin een beweegreden. De vier verdachten waren overwegend goede scholieren en hebben inmiddels allemaal hun vmbo-diploma op zak.
Wat was dan wel hun drijfveer? 'Het gebeurde allemaal in de grapsfeer', vertelde Hassan.
'Een uit de hand gelopen grap', knikte Murat.
'Ik had niet gedacht dat ze de brief echt zouden bezorgen', zei Rachid die benadrukte dat hij wel op de hoogte was van de dodenlijst, maar er niet aan meegewerkt heeft.
De vierde verdachte, Mohammed, ontkende elke betrokkenheid bij de zaak.
'Zo'n brief hoort niet', vond de rechter. Drie van de vier verdachten lieten hun kortgeschoren koppies even zakken, ter instemming. De rechter ergerde zich aan de tegenstrijdige verklaringen die de jongens voortdurend aflegden. Ook tijdens de zitting herriepen ze eerder gedane verklaringen. Of wisten ze opeens niet meer wat er precies was gebeurd. En Mohammed, de meest opstandige van het stel, betwistte de juistheid van alledrie verklaringen die hij heeft afgelegd. 'Dat is mij allemaal door de politie in de mond gelegd.'
De schooldirecteur keek hoofdschuddend toe. 'Ze hebben geen gevoel voor wat wel en niet kan. En ze overzien niet goed wat het effect is van hun daden.'
Ruitenbeek is erg blij dat hij meteen werk heeft gemaakt van de kogelbrief. 'Dat is niet gebruikelijk in het onderwijs, want tot nu toe werden dit soort zaken juist toegedekt. Maar openheid is beter. De ouders steunen onze harde aanpak. We hadden dit jaar een recordaantal nieuwe inschrijvingen.'

'Kogelbrief voor leraren was grap'
ANP Volkskrant 28.02.05 

AMSTERDAM - Het bezorgen van een kogelbrief bij leraren vorig jaar, twee dagen na de dodelijke schietpartij op het Haagse Terra College, was 'een uit de hand gelopen grap'. Dat zei een van de scholieren van het Marcanti College in Amsterdam-West maandag voor de rechtbank. Justitie verdenkt de vier van het bedreigen van docenten door een kogelbrief.

Op 15 januari 2004 hadden de leerlingen 'een top-10 dodenlijst' opgesteld met namen van docenten en medewerkers van de school. Onder deze lijst stond de tekst 'voor elke gezakte scholier een leraar neer' en een afbeelding van een pistool. De brief werd samen met een kogel in een envelop gestopt en onder de deur van het kantoor van een docent geschoven.
De politie pakte hierna vier leerlingen op, van wie twee hun directe betrokkenheid bekenden. De jongens zaten allen een paar dagen in de cel, werden geschorst en kregen als een lik-op-stuk-beleid een werkstraf van 100 tot 120 uur. In aanvulling hierop eiste het Openbaar Ministerie in Amsterdam maandag één maand voorwaardelijke celstraf. 'Als een stok achter de deur, dat zoiets niet meer gebeurt', zei officier van justitie B. van Roessel.

Kleuters slaan er flink op los
door Rudi Buis
UTRECHT | HC 15.02.05  Kleuters treiteren en slaan volop tijdens hun eerste jaar op de basisschool. Ruim tachtig procent van de kleuters is geregeld dader of slachtoffer van fysieke agressie. Bijna evenveel kinderen zijn betrokken bij bedreigingen, scheldpartijen en roddelen.

Dat blijkt uit een groot onderzoek naar agressie in kleuterklassen, waarvan de resultaten vandaag op een symposium over pesten in Amsterdam worden gepresenteerd. Het is voor het eerst dat agressie bij kleuters op deze schaal is onderzocht in Nederland. Voor het onderzoek zijn 1100 kinderen uit 84 klassen van 51 basisscholen geïnterviewd.
Dat kleuters regelmatig slaan, aan de haren trekken en treiteren is niet nieuw. Maar hoofdonderzoeker M. Vermande, universitair docent aan de Universiteit Utrecht, verbaast zich wel over de omvang. "Als het gaat om fysieke agressie, is slechts dertien procent van de kinderen geen dader of slachtoffer." En maar veertien procent van de kleuters is nooit betrokken bij pesterijtjes.

Volgens de onderzoekers is het opvallend dat er structuur zit in de agressie en pesterijen in kleuterklassen. In bijna alle onderzochte groepen zijn er enkele dominante daders, die al op jonge leeftijd in staat zijn om zwakkere groepsgenoten eruit te pikken. Daarnaast zijn er kinderen die agressief zijn tegen groepsgenoten, maar zelf weer worden belaagd door de dominante daders. Zij zijn zowel dader als slachtoffer.
Door snel ingrijpen kan veel leed worden voorkomen, denkt Vermande, die onderzoek doet naar de sociale relaties van kinderen en hun leeftijdgenoten. Ze vindt dat er te weinig aandacht is voor pesten in de laagste klas van de basisschool. "De daders pesten niet toevallig iemand. Ze zijn al op jonge leeftijd in staat om slachtoffers te vinden. Dat is opvallend."
Daar is een verklaring voor: de 4- en 5-jarigen komen voor het eerst in een groep terecht, waarna het gevecht om de sociale dominantie begint.
Uit de literatuur blijkt dat naarmate de kinderen in hogere basisschoolgroepen komen, het slaan en pesten afneemt, omdat de pikorde dan is bepaald. In de brugklas begint het proces echter opnieuw. | GPD

Afbeelding van studenten tussen de college-uren door 9 feb 2005 Regering.nl
INSPECTIE: SCHOLEN MOETEN GEWELD ZELF REGISTREREN


De Inspectie van het Onderwijs wil dat scholen geweldsincidenten zelf registreren; een meldplicht is niet nodig. De inspectie kan op basis van de registraties van de scholen rapporteren over de geweldsincidenten.

Naar aanleiding van publicaties over een televisie-interview met de inspecteur-generaal van het onderwijs, mevrouw Kervezee, is het beeld ontstaan dat de inspectie voorstander is van een meldplicht voor geweldsincidenten.

De inspecteur-generaal gaf in het programma aan dat zij vindt dat scholen zelf een registratie van incidenten moeten bij houden. Zij heeft zich niet uitgesproken over een meldplicht bij de overheid.

De inspectie meldt dat een meldplicht ook niet nodig is, omdat de inspectie op basis van de inzage in de registraties van scholen, op regionaal en nationaal niveau kunnen rapporteren over het aantal geweldsincidenten in het onderwijs. Een meldplicht past ook niet binnen het streven van het kabinet om het aantal regels voor het onderwijs te verminderen.

Op verzoek van minister Van der Hoeven (OCW) zal de inspectie in haar reguliere toezicht meer aandacht besteden aan de veiligheid op scholen.

Ook vindt de minister dat scholen altijd moeten reageren op geweldsincidenten. Elke school zou over een veiligheidsplan moeten beschikken, dat regelmatig wordt geëvalueerd en indien nodig bijgesteld. 

Een eigen registratie van geweldincidenten kan scholen meer inzicht bieden in de oorzaken en achtergronden van de incidenten. Ook biedt het scholen de mogelijkheid om voorbeelden van goede praktijken uit te wisselen.

Bron:
Persbericht Inspectie van het Onderwijs

Kogelvrij vest is op school niet nodig
Veiligheid op school is vooral elkaar kennen
door Gonny ten Haaft
2005-01-13 Trouw  

Een jaar na het drama op het Terra College vertellen docenten van drie vmbo-scholen over (on-)veiligheid. Een school is vooral veilig als leerlingen en leerkrachten elkaar goed kennen. ,,Ik heb me nog nooit bedreigd gevoeld, behalve door een puber die ik niet kende'', vertelt Willem van Kouwen.

Het gesprek is nog geen twintig minuten oud, of het wordt al onderbroken. Een Turkse vader klopt op de deur, juist als twee docenten van het Utrecht-Zuid College vertellen hoe lastig het is als ouders onaangekondigd binnenvallen. Hij wil nú over zijn zoon praten.

,,Ik heb iets anders te doen'', legt Willem van Kouwen hem vriendelijk doch dwingend uit. ,,Ik heb ook iets anders te doen'', probeert de vader nog. Even later, na enig aandringen van Van Kouwen, toont hij zich bereid een andere keer, op een afgesproken tijdstip, terug te komen.

,,Zo'n incident is typisch voor onze school'', vertelt Van Kouwen, zodra de vader uit zicht is. ,,Het gebeurt regelmatig dat ouders op deze manier een gesprek willen afdwingen.'' Vaak is het goed deze ouders een tijdje te laten wachten, of hen te bewegen een andere keer terug te komen, vult zijn collega Helma van den Eshof aan. ,,Dan zijn de directe emoties weggeëbd.''

Vandaag is het een jaar geleden dat conrector Hans van Wieren van het Terra College door een leerling werd doodgeschoten. De discussie over veiligheid op scholen barstte los. Vooral vmbo-scholen hadden het zwaar. Hun toch al slechte imago werd zo mogelijk nog slechter: alsof vmbo-docenten voortdurend op hun hoede moeten zijn, bang voor agressieve leerlingen met wie moeilijk te communiceren valt.

Een jaar later tonen Van Kouwen en Van den Eshof zich bereid over (on-) veiligheid op het Utrecht-Zuid College (400 leerlingen) te praten. Ook Robert Pinter, docent aan het Van Kemenade College te Helmond (700 leerlingen op de vmbo-locatie), en Ingrid Crebas, docent aan het IMC in Rijswijk (650 leerlingen op het vmbo), blikken 'een jaar na Terra' terug. Het zijn alle drie scholen met veel allochtone en veel zorg leerlingen (leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben), precies zoals het Terra.

,,Onze leerlingen zijn, in positieve en negatieve zin, heel direct'', schetst Helma van den Eshof van het Utrecht-Zuid College. ,,De leerlingen zijn heel puur, dat maakt het lesgeven ook zo leuk. Laatst was er nog een meisje dat door de hele school liep met kerstkaarten die ze zelf gemaakt had. Maar zo'n type kan natuurlijk ook de school doorgaan met iets wat minder prettig is.''

Ook Ingrid Crebas van het Rijswijkse IMC ervaart dat vmbo-leerlingen vaak direct reageren. ,,Het zijn vaak licht ontvlambare kinderen - autochtoon of allochtoon maakt niet uit. Als er een conflict is, gaan ze snel schreeuwen en meppen. Wij leren ze te praten, meestal komen we er dan wel uit.''

Docenten van vmbo-scholen, zegt Robert Pinter van het Van Kemenade College, dienen daarom over grote pedagogische en didactische kwaliteiten te beschikken. Het zijn meer opvoeders dan onderwijzers. ,,We moeten de collega's nog meer trainen op hoe ze op probleemgedrag kunnen reageren. Voor hun eigen gevoel van veiligheid is dat belangrijk. Zo vinden sommige collega's het moeilijk om bij een schoolfeest bij de poort te staan. Daarin houden we rekening met elkaar, maar dat kan niet onbeperkt.''

De leerkrachten van de drie scholen beseffen allemaal dat het ook op hun school 'een keer mis kan gaan'. In hun eigen bewoordingen: een leerling kan doordraaien, een waas voor de ogen krijgen, door het lint gaan. ,,Misschien is de kans hierop bij vmbo-leerlingen groter dan bij de havo of het vwo'', denkt Van den Eshof. ,,Maar in de dagelijkse praktijk sta je daar niet bij stil. Ik voel me volkomen veilig op deze school.''

Het irriteert haar dat ze steeds opnieuw moet toelichten dát ze zich veilig voelt. Ook een jaar na het drama op het Terra College moet ze zich nog vaak verdedigen. ,,Alsof ik een verschrikkelijk vak heb'', zegt Van den Eshof. ,,En in een kogelvrij vest naar school moet.''

Haar school staat midden in Kanalen eiland, een wijk in Utrecht waar veel Turken en Marokkanen wonen. In relatief korte tijd werd deze school bijna helemaal zwart.

,,Ik zag laatst een rapport van vijf jaar geleden'', vertelt Van den Eshof. ,,Daarop stonden nog veel 'witte' namen. Als ik nu zo'n naam zie, denk ik 'hee, een witte naam'.''

,,Als je zegt dat je op een vmbo werkt en dat die in Kanaleneiland staat, ben je twee keer aan het vloeken'', vult Van Kouwen aan. ,,Zo ziet de buitenwereld ons, terwijl we er zelf al niet meer bij stilstaan dat we een zwarte school zijn. Hij is gewoon 'zwart'. So what?''

De moord op Van Wieren heeft hem niet verbaasd. ,,Het moest een keer gebeuren'', zegt hij, wetend dat er dagelijks kleine en grote incidenten op scholen gebeuren. ,,Wij hadden vooral veel last van kinderen van buiten. Vreemde kinderen die op ons schoolplein kwamen, of zelfs in de school. Het was vaak heel moeilijk hen weg te krijgen, heel intimiderend waren ze.''

Uiteindelijk is er een oplossing gevonden die verrassend goed blijkt te werken: de leerlingen van het Utrecht-Zuid College die een of meer van deze 'vreemde' jongeren kennen, moeten ervoor zorgen dat ze opkrassen. ,,Wij maken onze leerlingen zoveel mogelijk zelf verantwoordelijk'', vertelt Van Kouwen. ,,Als er nu weer van die onruststokers zijn, kijken we met wie ze binnen de school contact maken. Díe leerlingen spreken we erop aan. Het werkt - onze kinderen willen zulke situaties zelf ook niet.''

Een school is vooral veilig als leerlingen en leerkrachten elkaar goed kennen, blijkt uit elk gesprek met docenten over veiligheid op scholen. Leerlingen moeten het gevoel hebben dat ze gewaardeerd worden. Dat ze gekend, gezien en serieus genomen worden. Dit lijkt misschien een open deur, maar volgens Van Kouwen kan dit niet vaak genoeg worden onderstreept.

,,Ik heb me nog nooit bedreigd gevoeld, behalve misschien door een puber die ik niet kende. Laatst heb ik een jongen van buiten de school het schoolplein afgestuurd. Even later word ik door een eigen leerling gewaarschuwd: 'Die gozer is gek hoor meester, pas maar op'. Toen schrok ik, want voor zulke vreemde kinderen ben ik anoniem.''

Voor de leerlingen is het belangrijk dat ze beseffen dat ze altijd naar iemand toe kunnen, beaamt Crebas van het IMC. ,,Dat ze weten dat ze, op een goede manier, in de gaten gehouden worden. Dat ze weten dat we er voor hen zijn. Zien en gezien worden, daarop stoelt onze aanpak.''

Dan helpt het, onderstrepen de docenten unaniem, dat een school klein is - de sfeer is dan automatisch 'niet anoniem'. ,,Het is hier net een klein dorpje'', vertelt Crebas over haar locatie, waar toch zo'n 650 leerlingen rondlopen, ,,Je weet wie er thuishoren en wie niet. En wat hoort en wat niet.''

Minstens zo belangrijk is een open klimaat: collega's die voor elkaar klaarstaan. ,,Als er iets gebeurt, voel ik me gedekt door mijn collega's'', vertelt Van den Eshof. ,,Laatst kwam plotseling een broer van een leerlinge de school binnen. Toen hij iedereen begon uit te schelden, heb ik hem weggestuurd. Dat doe je alleen als je weet dat er collega's zijn die je steunen.''

Het onderwerp veiligheid staat daarom regelmatig expliciet op de agenda van de personeelsvergaderingen van de drie scholen. Robert Pinter, die ook coördinator veiligheid is op zijn school, vertelde vorig jaar in Trouw over de plicht van docenten om gewelddadige of bedreigende incidenten op een A4'tje bij hem te melden. ,,Dat bleek niet te werken'', zegt hij nu. ,,Collega's vonden het gênant, of wisten niet goed waar de grens ligt tussen wel of niet melden. Nu doen we het mondeling, op elke docentenvergadering is 'veiligheid' een vast agendapunt. We bespreken wat er is gebeurd - omdat we direct op elkaar kunnen reageren, werkt dit beter dan die A4'tjes.''

Docenten die 'vol zitten', beaamt Van Kouwen van het Utrecht-Zuid College, kunnen op de personeelsvergaderingen hun verhaal kwijt, waarna er samen naar oplossingen wordt gezocht. Zo was er laatst een collega wier autobanden waren lekgestoken. ,,Dat was duidelijk een reactie van een leerling. Iedereen wordt dan onrustig, dat moeten we bespreken. Hebben we iets fout gedaan, is er slachtofferhulp geweest, dat soort vragen.''

Toch zijn zulke maatregelen níet het gevolg van het neerschieten van Hans van Wieren, beklemtoont Van Kouwen. ,,Niet 'Terra' was het breekpunt, maar 11 september. Toen wisten we niet wat we ermee aan moesten.''

Op het Van Kemenade College is er wel van een 'Terra-effect' sprake, vertelt Robert Pinter. Een week na de moord op Van Wieren toonde Pinter zich somber over de veiligheid op zijn school. Kijk naar zijn leerlingen, kijk naar de incidenten die plaatsvonden, zei hij toen. ,,Sommigen - niet allen - zijn nauwelijks bij te sturen. Ze hebben hun eigen omgangsvormen en code. Vmbo-docenten staan voor een onmogelijke opgave.'' Inmiddels is hij positiever. Niet omdat zijn leerlingen veranderd zijn, maar omdat zoveel meer mensen en instanties alerter zijn. ,,We werken beter samen met de politie, met de jeugdzorg, met de geestelijke gezondheidszorg en met de leerplichtambtenaar. Er zijn nog steeds leerlingen met wie we het niet redden, maar die hebben we sneller in kaart, zodat we eerder actie kunnen ondernemen.''

Bij probleemleerlingen werpt deze samenwerking haar vruchten af, merkt Pinter. ,,Hoe meer je aan alle bellen trekt, hoe meer kans dat je ze binnenboord houdt. Door Terra zien ook andere organisaties de noodzaak daarvan in. Ook met de basisscholen hebben we beter contact: vroeger kregen we vaak onvolledige informatie, nu krijgen we de volledige dossiers, waarin niets meer wordt verhuld.''

Ook bij de ouders van deze kinderen zit de school er dichter bovenop. ,,We vertellen dat hun kind ontspoord is en dat we willen dat hij of zij wordt opgehaald. Als ze dan een uitvlucht verzinnen, zeggen we dat we het kind komen brengen, dat blijkt een heel effectieve vorm.''

Dit betekent niet dat ouders in de kou komen te staan, haast hij zich te zeggen. Wél dat ouders in een vroeger stadium horen dat de grenzen (bijna) zijn bereikt. ,,We werken nu 'pro-actief', in plaats van passief, achteraf. We laten ouders zien dat we hulp kunnen zoeken, maar daar moeten ze dan wel aan meewerken. Als school geven we onze mogelijkheden en grenzen nog duidelijker aan - ook dat heeft 'Terra' ons geleerd.''

Miljoenen van het Rijk voor veiligheid

Den Haag HC 13.01.05 De ministeries van Onderwijs en Sociale Zaken hebben geld beschikbaar gesteld om de veiligheid op scholen te verbeteren. Met het geld kunnen scholen de komende vijf jaar begeleiders inhuren, probleemleerlingen opvangen en leerkrachten tot 'agressiecoach' opleiden.
Het ministerie van Onderwijs heeft 86 miljoen euro vrijgemaakt. Ruim de helft van dat bedrag dienen de scholen te gebruiken om leerlingbegeleiders in te huren, die moeten helpen voorkomen dat probleemleerlingen afglijden naar crimineel gedrag. Het gaat om 800 begeleiders voor het voortgezet onderwijs en 600 voor het basisonderwijs.

Daarnaast krijgen samenwerkingsverbanden van scholen geld om leerlingen met ernstige gedragsproblemen op te vangen. In crisissituaties worden die leerlingen van school gehaald en na intensieve begeleiding weer toegelaten.
Het ministerie gaat ervan uit dat op die manier jaarlijks 4500 leerlingen worden opgevangen. Verder wordt het aantal plaatsen op ZMOK- scholen – voor zeer moeilijk opvoedbare kinderen – uitgebreid met duizend. Het ministerie van Sociale Zaken betaalt 1,3 miljoen euro om 700 leerkrachten op te leiden tot 'interventie'- of 'agressiecoach'. Zij krijgen een cursus die hen leert hoe te handelen bij geweld. Het is de bedoeling dat de 700 opgeleide docenten hun opgedane kennis overdragen op hun collega's.

Verzekering tegen geweld op school

Den Haag  HC 13.01.05 Alle scholen in Nederland krijgen deze week, precies een jaar na de moord op docent Hans van Wieren van het Terra College, een brief van SEZ-assurantiën over een nieuwe verzekering voor het onderwijs met een speciale agressie- en gewelddekking.
Deze unieke verzekering keert onder meer uit als een docent overlijdt als gevolg van een ongeval met geweldpleging. Woordvoerder Gerard van Es van SEZ-assurantiën in Reeuwijk benadrukt dat de brief niet met opzet juist deze week is verstuurd. "We kwamen er pas gisteren achter dat het precies een jaar na de moord is. We wilden dat gegeven zeker niet gebruiken om meer verzekeringen af te sluiten", verklaart Van Es.

SEZ heeft de verzekering tegen de gevolgen van agressie en geweld op school ontwikkeld, omdat het bedrijf verwacht dat er veel vraag naar is. De premie is 12,50 euro per schoolmedewerker per jaar. De verzekering keert 34.000 euro uit bij blijvende invaliditeit als gevolg van een ongeval met geweldpleging. De helft van dit bedrag wordt uitgekeerd bij overlijden van een schoolmedewerker door geweld. Ook schade aan kleding en persoonlijke bezittingen door agressie en geweld is tot maximaal 575 euro gedekt.

Middelbaar onderwijs / De school moet kinderen weer opvoeden
door Gonny ten Haaft
2005-01-12   Trouw
Eén jaar na het drama op het Terra College dringt Jaap Westbroek, directievoorzitter van zes Haagse middelbare scholen, aan op een pedagogisch debat. ,,Scholen moeten weer gaan opvoeden. Onderwijs is aandacht; van docenten vraagt dit vooral dat ze van kinderen houden.''

Morgen is het een jaar geleden dat Hans van Wieren, conrector van het Terra College in Den Haag, door een leerling werd neergeschoten. Elf maanden later volgde de brute moord op Van Gogh. In dit zware jaar heeft Jaap Westbroek, directievoorzitter van de Esloo Onderwijsgroep in Den Haag, veel nagedacht over zijn scholen en het onderwijs dat gegeven wordt. Het meest dacht hij na over zijn leerlingen.

,,Als ik één ding heb geleerd, is het wel dat we niet om het verleden van onze leerlingen heen kunnen. Scholen zijn te veel uitgegaan van het kind als tabula rasa, een onbeschreven blad. In een multiculturele samenleving kan dat niet meer. Onze leerlingen zitten midden in de puberteit, ze ontwikkelen hun identiteit en daarin speelt hun verleden een heel grote rol. Hoe ga je om met een jongen die kindsoldaat is geweest, of een meisje dat haar jongste zusje tijdens een vlucht moest achterlaten? Dat speelt bij ons op school.''

Onder de Esloo Onderwijsgroep vallen zes middelbare scholen, variërend van een scholengemeenschap met havo/ vwo tot een vmbo, praktijk- en lom-school. Net als in de andere grote steden is het aantal allochtone leerlingen in Den Haag snel gegroeid.

,,Als de tegenstellingen in de samenleving toenemen, merken scholen dat direct'', zegt Westbroek. ,,Tal van incidenten trekken de scholen naar beneden. We worden ín die samenleving gezogen. Een school heeft niet meer dat duidelijke gezag van vroeger.''

Scholen stellen zich in zijn ogen nog te veel op als een dokterspraktijk in een rijke buurt. De deur staat op een kier, iemand komt binnen en pakt wat weg. Daarna komt er een dranger op de deur. ,,Zo'n maatregel veronderstelt dat de situatie nog steeds veilig is. Voor scholen kun je dat niet meer zeggen, daarvoor zijn er te veel veiligheidsproblemen. Dáár moet je het met elkaar over hebben: wat is er aan de hand? Wat kunnen we eraan doen?''

Scholen moeten weer gaan opvoeden, is de vaste overtuiging van Westbroek. Het primaat van de pedagogiek moet worden hersteld. Hoe moeilijk dat is, realiseerde hij zich pas goed toen hij de inventarisatie las van alle incidenten die op één van zijn scholen waren gebeurd in de weken na de moord op conrector Van Wieren. Westbroek gaf zelf de opdracht tot een onderzoek.

,,Het is een praktijkschool, waar kinderen extra begeleiding nodig hebben. Ik vond het opvallend hoeveel tijd de docenten aan kleine en grote voorvallen moesten besteden. Jongens die aan een meisje zitten, vechtpartijtjes, dat soort dingen. Kijk, ik zet mijn mobiel tijdens dit gesprek uit en word dan niet meer gestoord. Deze docenten worden echter voortdurend in hun normale werk onderbroken, omdat zij op de incidenten moeten reageren.''

Zulke kinderen, vindt Westbroek, moeten op de eerste plaats worden begeleid. ,,De scheiding tussen woordjes leren, het primaire proces van een school, en leerlingbegeleiding, het secundaire proces, is bij veel vmbo- en praktijkscholen niet houdbaar. Onderwijs is aandacht; van docenten vraagt dit vooral dat ze van kinderen houden.''

Het allerbelangrijkste is, vindt Westbroek, om 'elk kind op een hoger niveau te tillen', om uit elk kind zijn talenten te halen. Hoe moeilijk dit is, wordt echter, ook door docenten, maar al te vaak onderschat. Hoe kom je toe aan de talenten van kinderen die heen en weer geslingerd worden tussen twee culturen, die zich vaak niet eens veilig voelen?

Op een papier schetst hij de zogeheten piramide van Maslov, de Amerikaanse psycholoog die menselijke behoeften in een piramidevorm voorstelde. Aan behoeften hoog in de (smalle) top, zoals zelfontplooiing, komen mensen pas toe als de behoeften in de brede onderlaag zijn vervuld. De behoefte aan veiligheid zit helemaal onderin.

,,Bij veel van onze kinderen klopt er iets niet in die basis, ze voelen zich onvoldoende veilig en geborgen. Eerst moet er onder in die piramide iets gebeuren, zodat het bovenin kan lukken. Dat 'iets' is pedagogiek: docenten moeten veel meer met een pedagogisch oog gaan kijken.''

Het huidige onderwijs geeft de docenten daarvoor onvoldoende ruimte, beseft Westbroek. ,,Leerkrachten moeten hun werk doen in een heel mechanisch systeem. Het is net een industrieel complex: dit moet, dat moet, enzovoort. Scholen lijken nog te veel op koekjesfabrieken. Je stopt er ingrediënten -kinderen- in en er komen koekjes -kinderen met kennis- uit. In zo'n systeem is het moeilijk je pedagogische rol te pakken.''

Toch zijn veel scholen, merkt Westbroek, al op de goede weg. Steeds meer docenten pakken hun pedagogische taken op en verdiepen zich bewust in de achtergronden van hun leerlingen. ,,Het is nog niet zo lang geleden dat docenten van middelbare scholen niet eens het schooladvies van de leerkracht van de basisschool mochten lezen. Hooguit de biologische gegevens van het kind, zoals het IQ, waren belangrijk. Hoe kun je een kind dan helpen zijn talenten te ontwikkelen, als je niets over zijn verleden weet?''

Westbroek is het dan ook niet eens met de ex-directeur van het Terra College, Gerard van Miltenburg, die twee weken geleden in de Volkskrant felle kritiek uitte op docenten van zwarte scholen. Volgens Van Miltenburg zijn de meeste docenten niet geschikt voor hun taak, omdat zij niet in staat zijn een fundamentele relatie aan te gaan met hun allochtone leerlingen en zich te weinig willen verdiepen in de achtergrond van de kinderen.

,,Met deze uitspraak legt Van Miltenburg de schuld bij de docenten. Hij stelt niet het schoolbeleid ter discussie, maar de docent. Daarmee wordt een samenlevingsvraagstuk gereduceerd tot de constatering dat individuen -docenten- onvoldoende bekwaam zijn.''

Bovendien, voegt Westbroek toe, is het bepaald niet makkelijk om (allochtone) jongeren te begeleiden. Hóe lastig dit voor docenten is, realiseerde hij zich na lezing van het boek 'Als niemand luistert' van de journalist Hans Krikke. Krikke liep, nog vóór Van Wieren werd doodgeschoten, een jaar lang mee met een vertrouwenspersonen van het Terra College in Den Haag.

,,Kinderen met grote psychische en emotionele problemen leren van zo'n vertrouwenspersoon hoe zij zich veilig kunnen gaan voelen. Even later gaan deze kinderen de klas weer in, maar ze zitten nog veel te vol met hun problemen om Nederlands of wiskunde te kunnen leren.''

Zulke kinderen, analyseert Westbroek, worden ten onrechte voor hun uitblijvende (school-)prestaties gestraft. ,,Weet je waar ze leren? Bij de vertrouwenspersoon. Daar leren ze hoe ze met hun identiteitsproblemen moeten omgaan, hoe ze in een situatie kunnen komen waarin ze wel weer in staat zijn zich in Nederlands of wiskunde te verdiepen.''

Krikke citeert in zijn boek de Amerikaanse psycholoog Salman Akhtar. Voor Westbroek was Akhtars theorie een eye-opener, zegt hij. ,,In de psychologie worden altijd twee identiteitscrisissen gedefinieerd'', licht Westbroek toe. ,,Eén bij de geboorte, het loskomen van de moeder, en één bij de puberteit, het loskomen van het gezin. Akhtar voegt daar nog een derde crisis aan toe voor mensen die emigreren: het loskomen van het vaderland.''

Soms lukt het niet om goed uit die derde crisis te komen. ,,Als de emigratie niet goed wordt verwerkt, gaan mensen soms júist hun oude cultuur aanhangen. Hun oude waarden en normen worden dan nog belangrijker dan toen ze in hun land van herkomst woonden.''

Krikke beschrijft dit voor meisjes uit niet-westerse culturen, die door hun vaders strak gehouden worden, uit angst dat ze hun eerbaarheid verliezen. Relatief veel van deze meisjes plegen zelfmoord, of lopen met zelfmoordplannen rond. Ook op de Esloo-scholen zitten deze leerlingen. ,,Zulke meisjes voelen zich onveilig. Hoe kunnen ze op school dan, in klassieke zin, gaan leren?''

Veel scholieren die met deze botsing der culturen worstelen hebben de neiging zich te verzetten. Tegen hun ouders, school, noem maar op. Tegelijkertijd willen ze er graag bij horen.

,,Bij Murat D., die Van Wieren neerschoot, speelde dit ongetwijfeld ook. Hij ging schieten toen hij verwijderd werd van school. Zo'n verwijdering is een potentieel gevaarlijk moment. De band met de school, die voor de ontwikkeling van zijn identiteit zo wezenlijk is, wordt doorgeknipt. Bij die jongen kan er iets knappen: dan heb je een veiligheidsrisico.''

Stel je voor, schetst Westbroek, je zit op het vmbo, een schooltype met een slecht imago, en zelfs daar mag je niet meer komen. Hoe moet zo'n jongen met die boodschap thuiskomen? ,,Murat komt uit Turkije, een land waar je het kunt schudden als de directeur je naar huis stuurt. Begreep Murat wat deze verwijdering inhield? Snappen leerlingen, die de taal onvoldoende beheersen, het als een docent zegt dat het 'toch niks met hen wordt'?''

Natuurlijk is het niet te voorkomen dat er soms leerlingen worden verwijderd, erkent Westbroek. Voor de school, voor medeleerlingen en voor een leerling zelf kan dit de beste oplossing zijn. Wél is dan de taak van de school om deze leerling duidelijk te maken dat er een andere voorziening voor hem wordt gezocht. ,,De leerling moet kunnen zien dat het veilig is om naar die andere plek te gaan. Dat is al lastig, want een andere plek heeft natuurlijk per definitie iets onveiligs.''

Voor de Esloo Onderwijsgroep is hij bezig de missie van zijn scholen opnieuw te formuleren. De scholen willen jongeren optimaal in staat stellen hun talenten te ontwikkelen, en om 'gedurende de rest van hun leven een kritische en betrokken bijdrage aan de zich snel ontwikkelende samenleving te leveren'.

,,De identiteitsontwikkeling van de leerlingen staat centraal'', benadrukt Westbroek nogmaals. ,,De opleiding is daarin ondersteunend. In de discussies over het onderwijs mis ik dat. Het gaat eindeloos over het curriculum, of allerlei didactische inzichten. Maar het echte pedagogische debat ontbreekt.''

Inspectie: sfeer is verhard
Meer toezicht op veiligheid op scholen

Door onze redacteur Guus Valk
ROTTERDAM, NRC 29 December 2004. De Onderwijsinspectie gaat volgend jaar scherper toezien op de manier waarop scholen de veiligheid van leraren en leerlingen waarborgen.

Dat heeft een inspectiewoordvoerder vandaag bevestigd. Aanleiding is volgens de inspectie de verharding van de sfeer op school en de onrust op scholen na de moord op cineast Theo van Gogh. Op dit moment ontwikkelt de inspectie daarom een speciale toezichtsmethode voor veiligheid.
Als er aanwijzingen zijn dat het beleid ondermaats is, zal de inspectie nog intensiever toezicht houden. De resultaten van het onderzoek zal de inspectie betrekken in het eindoordeel van de school. Als dat lange tijd niet goed is, komt de school onder curatele. In het uiterste geval wordt, als plannen van minister Van der Hoeven (CDA, Onderwijs) doorgaan, de subsidie stopgezet.
Naast het aangescherpte toezicht gaan de inspectie en het ministerie van Onderwijs gesprekken voeren met scholen om te kijken of er behoefte is aan extra trainingen en opleidingen voor leraren om met gespannen situaties om te gaan. Ook breidt de inspectie het meldpunt uit waar leraren en leerlingen geweldsincidenten kunnen melden. De inspectie gaat voortaan apart bijhouden of er een toename is van discriminatie en extremisme op scholen.
In mei presenteerde minister Van der Hoeven (Onderwijs, CDA) al plannen om de veiligheid op school te vergroten, naar aanleiding van de moord op onderdirecteur Hans van Wieren, in januari op het Haagse Terra College. Van der Hoeven wil dat lastige leerlingen sneller in aparte schoolgebouwen komen en dat scholen meer aandacht aan begeleiding van leerlingen besteden. Ook vroeg zij de inspectie met voorstellen te komen om het toezicht op het veiligheidsbeleid van scholen te vergroten.
De moord op cineast Theo van Gogh, op 2 november, leidde opnieuw tot veel spanningen op scholen. In gesprekken met de inspectie gaven sommige scholen aan dat de moord niet of vrijwel niet bespreekbaar was. Uit een steekproef na de moord is niet gebleken dat het aantal incidenten groter is geworden. ,,Maar dat neemt niet weg dat de trend van verharding doorzet'', aldus de woordvoerder.
In april waarschuwde inspecteur-generaal K. Kervezee ervoor dat incidenten zoals geweld, vernieling en intimidatie steeds ernstiger worden. De problemen concentreren zich op vmbo-scholen in de grote steden.
De Algemene Onderwijsbond (AOb) is tevreden over de nieuwe maatregelen van de inspectie. ,,Scholen hebben meer steun nodig om te leren omgaan met geweld'', zegt een woordvoerder van de bond. ,,Na de moord op Van Gogh wisten veel scholen niet goed hoe ze met de spanningen moesten omgaan. De politiek en de samenleving vragen van leraren dat ze een maatschappelijk werker worden, maar zonder goede bijscholing is dat een zinloze eis.''

Inspectie: Klimaat op scholen verhardt
Meldpunt na toeneming incidenten
door Harriët Salm
2004-12-29 Trouw

UTRECHT - Er komt op korte termijn een meldpunt voor onverdraagzaamheid, racisme en extremisme bij de inspectie van het onderwijs. Daar kunnen schooldirecteuren, ouders, leraren en leerlingen aankloppen voor steun als ze zich niet veilig voelen op school, bijvoorbeeld omdat ze worden bedreigd.

Ook wordt het toezicht van de inspectie op het veiligheidsbeleid van scholen aangescherpt. Die maatregelen neemt de inspectie vanwege een verruwing van het klimaat op zowel middelbare als basisscholen.
Na de moord op Theo van Gogh op 2 november heeft de inspectie een ruime telefonische steekproef gehouden onder basis- en middelbare scholen. Die richtte zich op scholen met zowel allochtone als autochtone kinderen. Er is gepeild of deze scholen recent last hebben gehad van incidenten rond onverdraagzaamheid, extremisme of onveiligheid. De woordvoerder van de inspectie noemt de uitkomsten van de belronde 'opmerkelijk en best schokkend'.
De meeste scholen geven aan dat er géén specifieke verhoging van incidenten is sinds de moord op Van Gogh. Maar wel melden zij dat er over een langere tijd sprake is van 'een toename van verharding van het taalgebruik, vechtpartijen en ongewenst gebruik van sms, e-mail, websites, bekladden van schoolgebouwen, ingooien van ruiten, vernieling van persoonlijke eigendommen van docenten en dreigingen naar leraren en leerlingen', aldus het verslag.
De inspectie wil de uitkomsten van de inventarisatie de komende maanden verder uitdiepen op bijeenkomsten met sleutelfiguren uit het onderwijs, vertelt de woordvoerder.
Het meldpunt voor onverdraagzaamheid gaat functioneren naast het bestaande meldpunt voor geweldsincidenten bij de inspectie. ,,Daar komen nu wel eens meldingen binnen over extremisme, maar wij willen die apart gaan registreren. Onverdraagzaamheid gaat om bijvoorbeeld bedreigingen met een racistische of extremistische achtergrond.''
Er heeft zich sinds 2 november wel een aantal ernstige incidenten voorgedaan. Die betreffen onder meer bommeldingen, het plaatsen van een nepbom, het gooien van een molotovcoktail in een peuterspeelzaal, de bedreiging van een conciërge en het ingooien van ruiten bij docenten thuis. Ook zijn bij een aantal scholen telefoontjes binnengekomen waarin melding werd gemaakt van mogelijke aanslagen op gebouwen. Op één school waren er vechtpartijen tussen leerlingen. Eén leerlinge van een school is achtervolgd met als doel haar aan te rijden. In een aantal gebouwen is brand gesticht of gedreigd met brandstichting. Een aantal scholen is beklad met graffiti met racistische leuzen of hakenkruizen.
Maar bovengenoemde incidenten, die plaatsvonden na de moord Van Gogh zijn 'niet of nauwelijks anders dan normaal', zeggen de scholen. Er is al langere tijd sprake van een verharding van het klimaat op scholen. Sinds de moord is volgens hen bovendien het verbaal geweld verder toegenomen. Ook voelen ouders, vooral met kinderen in het basisonderwijs, zich sinds de gebeurtenissen in november ongeruster dan voorheen. En meer dan eens melden docenten bezorgheid omdat de moord op Theo van Gogh bij leerlingen thuis niet wordt afgekeurd.
Scholen reageerden verschillend op de moord, blijkt uit de inventarisatie. Sommige scholen hebben er met leerlingen, docenten en soms zelfs met de ouders over gesproken. Ook organiseerden leerlingen op sommige scholen ontmoetingsfeesten en bijeenkomsten over tolerantie, maar er zijn ook scholen die juist geen aandacht gaven aan de gebeurtenissen van november omdat ze bang waren voor escalatie en de rust wilden bewaren.

Ouders en school delen zorgen
DEN HAAG |HC 09.12.04  Ouders van leerlingen van de Vliegerschool, een basisschool in de Schilderswijk, hebben in een bijeenkomst met de schoolleiding en besturen van moskeeën gepraat over oplossingen voor de gezamenlijke zorgen die ze hebben na de moord op Theo van Gogh. Het merendeel van de leerlingen op de school is allochtoon. Directeur Syb van Dijk: "De moeders benoemen het als 'anders' en maken zich er zorgen over hoe hun kinderen moeten opgroeien in een veranderde omgeving. De zorg voor de vierhonderd kinderen die ik hier heb, loopt met hun zorg paralel. Wij willen samen ook de volgende stap maken: hoe kunnen we elkaar helpen?" De bijeenkomst gisteren was 'redelijk emotioneel'.

BN-ers overhandigen lespakketten STOP GEWELD OP SCHOOL

Vorige week gingen diverse prominente Nederlanders weer even terug naar de middelbare school. Hier boden zij het lespakket aan dat in het kader van de campagne STOP GEWELD OP SCHOOL is ontwikkeld en gratis op alle scholen in het voortgezet onderwijs is verspreid. Hiermee vragen deze bekende Nederlanders aandacht voor het toenemende geweld waar ook scholen steeds vaker mee te maken krijgen.Lees het complete verhaal op zinloosgeweld.nl


Hoe ging het?

Rick van Velthuysen Lees het complete verhaal op zinloosgeweld.nl   Christophe Haddad Lees het complete verhaal op zinloosgeweld.nl
Boris Dittrich Lees het complete verhaal op zinloosgeweld.nl   Dennis van der Geest Lees het complete verhaal op zinloosgeweld.nl
Chazia Mourali Lees het complete verhaal op zinloosgeweld.nl   John van den Heuvel Lees het complete verhaal op zinloosgeweld.nl
Emilio Guzman Lees het complete verhaal op zinloosgeweld.nl      Ernesto Hoost Lees het complete verhaal op zinloosgeweld.nl


Tolerantie moet je leren en dat kan ook op school
door Gonny ten Haaft
2004-11-10 Trouw

Leerlingen van het Pascal College in Zaandam discussieerden gisteren de hele dag over de vrijheid van meningsuiting en tolerantie. Dus over -bijvoorbeeld- homoseksualiteit, hoofddoekjes en radicale moslims.

AMSTERDAM - ,,Vandaag kunnen jullie alles vragen en zeggen'', opent Krzysztof Dobrowolski Onclin, voorlichter van het COC in Amsterdam, het gesprek. De twaalf leerlingen laten zich dit geen twee keer zeggen: waarom valt hij op mannen? Hoe is hij erachter gekomen dat hij homo is? Blijf je homo voor altijd?

Op uitnodiging van het Pascal College in Zaandam praat de COC-voorlichter met de vierde klas van het vmbo. In kleine groepjes, hooguit twintig minuten. Ook andere maatschappelijke groeperingen -zoals een joodse en een islamitische organisatie- hebben elk twintig minuten. 'Tolerantie' is het thema van deze dag, die al bedacht was voor Theo van Gogh vermoord werd.

,,We wilden iets doen omdat we merken dat de tolerantie onder druk staat, ook hier op school'', vertelt Paul Lassooij, docent maatschappijleer. ,,Ik denk dat je tolerantie kunt bevorderen door mensen bij elkaar te brengen. Dus door leerlingen te laten zien dat krakers, joden, moslims en homoseksuelen mensen van vlees en bloed zijn. En dat ze hun vragen kunnen stellen.''

Circa dertig procent van de leerlingen van Het Pascal College is allochtoon. Lassooij heeft deze dagen eindeloos met zijn leerlingen over vrijheid van meningsuiting en verdraagzaamheid gediscussieerd. ,,Een minderheid toont begrip voor de moord op Van Gogh. In de zin van 'wie kaatst, mag de bal verwachten'. Ook deze minderheid veroordeelt de moord wel.''

COC-voorlichter Dobrowolski vertelt aan de leerlingen dat een goede vriend niets meer van hem wilde weten toen hij had verteld dat hij homoseksueel is. Hoe zouden jullie dat vinden, als een goede vriend vertelt dat hij homo is?

,,Ik zou een trap in zijn gezicht geven'', zegt een van hen, die even later ook het woord 'neersteken' in de mond neemt. De COC-voorlichter vertrekt geen spier, de rest van het groepje houdt zich stil.

,,Meen je dat?'', vraagt Dobrowolski Onclin. ,,Ja'', antwoordt de leerling. ,,Ik vind het al vies als een homo mij aanraakt. Het idee dat je misschien met hem gevoetbald hebt, dat hij je een schouderklopje heeft gegeven, dat je samen met hem op straat loopt.''

,,Je bent bang dat anderen dan denken dat je een homo bent'', vermoedt een andere leerling. ,,Ja natuurlijk'', bevestigt deze. ,,En ik vind homo's vies.''

Dobrowolski Onclin houdt hem voor dat hij zijn uitspraak gevaarlijk en discriminerend vindt, maar ook dat het goed is dat hij dit wel hardop uitspreekt.

In een ander lokaal krijgt ook Assiye Abdulkarim van de Stichting Islam en Dialoog veel vragen. Waarom draagt ze een hoofddoek? Klopt het dat moslimmannen vrouwen mogen slaan?

Marbely Ramos, 4 vmbo, zegt dat ze in de war is. Wat zegt nou de Koran, wat zegt de islam, wat zegt de moslimcultuur? Abdulkarim legt uit dat cultuur iets heel anders is dan de islam, en wat er in de islam belangrijk is.

En als radicale moslims kinderen beïnvloeden om martelaar te worden, vindt Allah dat dan goed, willen de leerlingen weten. ,,Ik kan nooit zeggen wat Allah goed vindt'', antwoordt Abdulkarim. ,,Er zijn wel duidelijke regels waar een goede moslim aan moet voldoen. Er is maar één rechter, dat is God zelf.'' ,,Maar u hebt toch de Koran gelezen?'', houdt een leerling vol. ,,In de islam is geen dwang'', vervolgt Abdulkarim. ,,Je mag kinderen niet dwingen martelaar te worden. Je mag kinderen niet dwingen te vasten, je mag vrouwen niet dwingen hoofddoekjes te dragen.''

Organisator Paul Lassooij toont zich tevreden. ,,Het zijn geanimeerde discussies'', zegt hij. ,,Zo leren leerlingen op een andere manier wat verdraagzaamheid is. Tolerantie moet je leren -zo'n dag draagt daar toe bij.''

Pestkop verhuist van schoolplein naar internet
Van onze verslaggeefster Aimée Kiene

AMSTERDAM - Volkskrant 30.10.04 Pesten via internet, e-mail of sms rukt op. Tegen de dader is vaak weinig te doen omdat hij anoniem blijft. 'Op het schoolplein kun je tenminste nog een dreun teruggeven.'

Een docent op een middelbare school zet de computers in zijn klas aan en op alle beeldschermen verschijnt tegelijkertijd het bericht 'Iris is een hoer'. Een 11-jarig meisje uit Blaricum krijgt constant hijgerige telefoontjes van mannen die aan haar naam en telefoonnummer zijn gekomen via een pornosite. Een 12-jarig meisje leest in een sms-bericht dat haar moeder is overleden. Eenmaal in het ziekenhuis blijkt het vals alarm.
Pesten met behulp van digitale communicatiemiddelen als internet, e-mail en mobiele telefoon, in het Engels cyberbullying genoemd, komt steeds vaker voor. Uit een onderzoek van de Britse politie van een jaar geleden blijkt dat een op de vier kinderen tussen 11 en 18 jaar slachtoffer is van dit soort praktijken. Volgens psycholoog Bob van der Meer zijn de cijfers in Nederland vergelijkbaar, ook al moet er volgens hem meer onderzoek komen naar de precieze omvang.
Nederlands onderzoek naar digitale pesterijen is gedateerd en weinig wetenschappelijk. Stichting De Kinderconsument deed in 2001 een steekproef onder 125 kinderen. Bijna een op de vijf was weleens gepest per sms ofe-mail. Tijdschrift Kidsweek onderzocht in 2003 de ervaringen van tieners in chatrooms. Van iedere tien chatters hadden er twee last van pesten en schelden in een chatbox. Een op de tien kreeg te maken met seksuele toespelingen.

Van der Meer, oprichter van de site pesten.net, geeft regelmatig lezingen en trainingen over pesten op school. Maar inmiddels gaan de vragen niet alleen meer over het schoolplein, maar ook over scheldpartijen op internet. 'Ouders en leerkrachten willen weten wat ze ertegen kunnen doen. Ook omdat kinderen veel handiger met internet zijn dan hun ouders. En je kunt niet continu meekijken.'
Pesten in de chatbox of onder een valse internetnaam is vooral populair omdat de dader anoniem kan blijven. 'Laf maar wel heel bedreigend', zegt Van der Meer. Hij denkt dat daders vaak niet begrijpen welke impact hun pesterijen hebben. 'Iets wat zwart op wit staat, komt heel hard aan. Je kunt het steeds herlezen. De hate-mail is met een druk op de knop opnieuw te versturen. Dat maakt stalken extra gemakkelijk.'
Dat is ook de opvatting van Bamber Delver van de Kinderconsument. 'Op het schoolplein kan een kind ten minste nog een tik uitdelen, of terugschelden, of naar de juf stappen. Vanachter de computer kun je weinig uitrichten. De boosdoener is vaak amper te traceren.'
De Kinderconsument voerde bijna een jaar actie om de site ikmagjouniet.nl, uit de lucht te halen. Op de site kreeg iedereen de kans anderen anoniem te beschimpen. Delver: 'Pas toen een gepest meisje haar verhaal deed bij het Jeugdjournaal ging de provider overstag. Maar de treiterlijn en de afzeiklijn bestaan nog steeds.'
Providers beroepen zich in veel gevallen op vrijheid van meningsuiting. Voor Delver is dat onbegrijpelijk. Van der Meer vindt dat ouders verantwoordelijk zijn voor het gedrag van kinderen. 'Ouders moeten hun kinderen voortdurend vragen stellen. Wat doe je? Met wie praat je? En af en toe moeten ze toch ook iets controleren, bijvoorbeeld welke sites hun kinderen bezoeken.' Hij bepleit dat school en ouders gedragsregels stellen voor het gebruik van gsm en internet. 'Kinderen moeten duidelijk uitgelegd krijgen wat wel en niet kan.'
Het Algemeen Pedagogisch Instituut (APS) in Utrecht stelde regels op voor 'veiligheid op de elektronische snelweg'. De meest voor de hand liggende maatregel tegen internetmisbruik is voor kinderen juist helemaal niet logisch, zegt projectleider Frits Prior. 'Je kunt je vrij makkelijk afsluiten door adressen te blokkeren', zegt hij. 'Maar kinderen doen dat niet zomaar. Ze willen deel blijven uitmaken van een circuit en zichzelf niet uit de groep stoten.'

Stop geweld op school

Politie Haaglanden 13.10.04  - 

‘Stop geweld op school’ is de naam van de landelijke campagne die op 13 oktober is gestart. ‘Stop geweld op school’ is een gezamenlijk initiatief van de Stichting Meld Misdaad Anoniem (kortweg M.) en de Stichting Tegen Zinloos Geweld. Met deze actie willen zij wapenbezit en geweld op middelbare scholen bespreekbaar maken.

 

Alle scholen in het voortgezet onderwijs krijgen een gratis lespakket, dat speciaal voor de campagne is ontwikkeld. De boodschap die hierin centraal staat is: ‘Als je iets weet over wapens in en om school, dan kun je het beste met die informatie naar de schoolleiding of naar de politie gaan. Als je dat niet durft, bel dan anoniem naar M. 0800-7000’.

 

Start met een debat

De campagne startte in Den Haag met een debat. Hieraan deden leerlingen van diverse scholen in Nederland mee. Zij discussiëren over stellingen als “Wapenbezit moet je melden”, “Strenge maatregelen op school zijn hard nodig” en “Je bent zelf verantwoordelijk voor de veiligheid op school”. Dit onder leiding van voorzitter Chazia Mourali en in het bijzijn van onder andere de ministers Donner en Van der Hoeven.

 

Veilige omgeving 

Angelique Verhoeff, schoolagent van Politiebureau Zoetermeer, vindt het een goed initiatief dat deze campagne is opgezet. Angelique: “Samen met de school  werk ik aan een veilige omgeving in en rondom de school. De campagne kan daar zeker een nuttige bijdrage aan leveren en ik hoop dan ook dat de actie goed gaat lopen.”

 

Resultaten campagne 

De voortgang en de resultaten van de campagne kunt u volgen op de website www.stopgeweldopschool.nl. Bovendien kunnen leerlingen hier hun eigen mening over veiligheid geven en hun ideeën over de campagne uiteenzetten.

 

Een veilige school
12-10-2004  Den Haag.nl
De samenwerking van de gemeente Den Haag met het onderwijsveld en organisaties op het gebied van veiligheid, als reactie op het schietincident op het Terra College, heeft geleid tot de presentatie van het actieprogramma ‘Een veilige school’.
Concrete maatregelen
Pierre Heijnen, wethouder van onderwijs, presenteert namens de regiegroep Veiligheid, die begin 2004 is opgericht, het actieprogramma ‘Een veilige school’. In dit programma staan concrete beleidsvoorstellen en maatregelen die de veiligheid in en om scholen structureel moeten verbeteren. Het actieprogramma is gestuurd naar de raadscommissie Onderwijs, Sociale zaken, Cultuur en Integratie (OSCI).

Drie thema's staan centraal
Het actieprogramma moet er toe leiden dat de Haagse scholen een veilige thuisbasis zijn. Drie thema’s staan in het programma centraal. Het eerste thema is de school en daarbinnen een goed schoolklimaat. Speerpunten zijn de regiefunctie binnen de school, professionalisering van het personeel en het bevorderen van de ouderbetrokkenheid. Zo zijn er plannen om de sociale competenties van leerkrachten te vergroten, onder meer door training of intervisie. Om ouder- en leerlingbetrokkenheid te vergroten, wordt in het actieprogramma voorgesteld de mogelijkheden van huisbezoeken bij ouders te onderzoeken.

Het tweede thema stelt de samenwerking van betrokken partijen (ketenpartners) centraal. Er moet gewerkt gaan worden vanuit het principe ‘één kind, één plan, één casemanager’. Ook de uitbreiding van bijvoorbeeld reboundvoorzieningen is van belang Tot slot is het verbeteren en automatiseren van de registratiesystemen voor bijvoorbeeld het melden van incidenten een belangrijk speerpunt. Het derde thema neemt de synergie vanuit de gezamenlijke projecten als uitgangspunt. Hier krijgen activiteiten aandacht die moeten leiden tot een school die meer openstaat voor de omgeving.

Scholen stellen schoolveiligheidsplan op
De regiegroep Veiligheid heeft gekozen voor een brede, gedegen aanpak bij het opstellen van het plan. Er gebeurt immers al veel op het terrein van veiligheid in en rond scholen. Overhaaste maatregelen zouden afbreuk kunnen doen aan alle maatregelen die scholen en schoolbesturen de afgelopen jaren al hebben genomen om incidenten te voorkomen en uitwassen aan te pakken. Een voorbeeld van die bestaande maatregelen is de afspraak dat scholen jaarlijks een schoolveiligheidsplan opstellen. Ook is er geïnvesteerd in voorzieningen die moeilijke leerlingen tijdelijk buiten de school opvangen, zoals Basta en Time Out. Binnen het primair openbaar onderwijs wordt gewerkt aan een systeem voor incidentenmelding.

Inrichting actieprogramma
Het actieprogramma ‘Een Veilige School’ is gebaseerd op onderzoeken, inventarisatie van bestaand beleid en instrumenten, interviews in het veld en een tweedaagse studiebijeenkomst. De acties worden uitgewerkt in afzonderlijke projectplannen, gericht op diverse doelgroepen zoals ouders, leerlingen en scholen. Het actieprogramma loopt tot en met 2007. De regiegroep Veiligheid blijft het programma begeleiden.

Ook de rijksoverheid betaalt mee aan Haagse veiligheid
De rijksoverheid heeft geld beschikbaar gesteld voor veiligheid op scholen. Het gaat om een totaalbedrag van bijna 50 miljoen euro in 2005, oplopend tot bijna 90 miljoen euro in 2007. Dit geld wordt grotendeels direct beschikbaar gesteld aan de scholen, met name het vmbo. Het is nog niet duidelijk over welke bedragen de Haagse scholen kunnen beschikken. De gemeente Den Haag heeft voor de uitvoering van het actieprogramma in de jaren 2005 tot en met 2007 een bedrag beschikbaar gesteld van ongeveer 0,7 miljoen euro. Bovendien is er in het kader van het Grote Steden Beleid geld ingezet voor veiligheid.

Partners
De belangrijkste partners in de keten rond veiligheid op scholen zijn de gemeente, schoolbesturen, Decentrale Welzijnsorganisaties (DWO’s), Bureau Jeugdzorg, politie, Justitie, reclassering, Bureau Halt, Leger des Heils en de Raad voor de Kinderbescherming. Deze partners hebben intensief samengewerkt bij de opstelling van het actieprogramma.

Actieprogramma 'Een veilige school'
Bijlage 1 - Samenvattend verslag van 29 interviews over veiligheid
Bijlage 2 - Inventarisatie van bestaand beleid in relatie met veiligheid

Den Haag presenteert plan voor veiligheid scholen
woensdag 13 oktober 2004 WestSite

DEN HAAG - Het gemeentebestuur van Den Haag heeft dinsdag een plan gepresenteerd om de veiligheid op scholen te verbeteren. Wethouder Heijnen maakte bekend dat de gemeente 700.000 euro steekt in de uitvoering van een actieprogramma in de komende drie jaar.
Den Haag heeft het plan 'Een veilige school' opgesteld in samenspraak met de scholen en een reeks externe deskundigen. Directe aanleiding was de moord op Hans van Wieren, de conrector van het Haagse Terra College, door een leerling in januari. De betrokkenen hebben afgesproken dat ze gaan werken aan betere betrekkingen tussen school, leerlingen, hun ouders en de omgeving van de school.
Volgens Heijnen is bewust gekozen voor een gedegen aanpak en niet voor een snelle reactie na de moord op de leraar. De wethouder stelt dat een directe reactie waarschijnlijk geen duurzame oplossing voor de veiligheidsproblemen had geboden. Het programma sluit aan op al bestaande lokale en nationale projecten om de veiligheid op scholen te verbeteren.

'Docent jaarlijks op huisbezoek'
DEN HAAG | HC 13.10.04  Leerkrachten in het Haagse onderwijs zouden jaarlijks alle ouders van hun leerlingen aan huis moeten bezoeken. Op die manier krijgen ze een beter inzicht in de leefsituatie en de mogelijke problemen van hun leerlingen. Dat bepleitte de Haagse wethouder P. Heijnen (PvdA, onderwijs) bij de presentatie van een programma voor het verbeteren van de veiligheid op scholen. Dat programma, 'Een veilige school', is opgesteld naar aanleiding van het doodschieten van de adjunct-directeur van het Terra College, Hans van Wieren, door een leerling. Dat gebeurde op 13 januari. Heijnen benadrukte dat de huisbezoeken van leerkrachten zeer veel effect hebben. Volgens hem zouden scholen desnoods lesuren moeten schrappen om leerkrachten in staat te stellen om bij de ouders van hun leerlingen op bezoek te gaan.

Gemeente presenteert actieprogramma ‘Een veilige school’

De samenwerking van de gemeente Den Haag met het onderwijsveld en organisaties op het gebied van veiligheid, als reactie op het schietincident op het Terra College, heeft geleid tot de presentatie van het actieprogramma ‘Een veilige school’.

Pierre Heijnen, wethouder van onderwijs, presenteert namens de regiegroep Veiligheid, die begin 2004 is opgericht, het actieprogramma ‘Een veilige school’. In dit programma staan concrete beleidsvoorstellen en maatregelen die de veiligheid in en om scholen structureel moeten verbeteren. Het actieprogramma is gestuurd naar de raadscommissie Onderwijs, Sociale zaken, Cultuur en Integratie (OSCI).

Het actieprogramma moet er toe leiden dat de Haagse scholen een veilige thuisbasis zijn. Drie thema’s staan in het programma centraal. Het eerste thema is de school en daarbinnen een goed schoolklimaat. Speerpunten zijn de regiefunctie binnen de school, professionalisering van het personeel en het bevorderen van de ouderbetrokkenheid. Zo zijn er plannen om de sociale competenties van leerkrachten te vergroten, onder meer door training of intervisie. Om ouder- en leerlingbetrokkenheid te vergroten, wordt in het actieprogramma voorgesteld de mogelijkheden van huisbezoeken bij ouders te onderzoeken.

Het tweede thema stelt de samenwerking van betrokken partijen (ketenpartners) centraal. Er moet gewerkt gaan worden vanuit het principe ‘één kind, één plan, één casemanager’. Ook de uitbreiding van bijvoorbeeld reboundvoorzieningen is van belang Tot slot is het verbeteren en automatiseren van de registratiesystemen voor bijvoorbeeld het melden van incidenten een belangrijk speerpunt. Het derde thema neemt de synergie vanuit de gezamenlijke projecten als uitgangspunt. Hier krijgen activiteiten aandacht die moeten leiden tot een school die meer openstaat voor de omgeving.

De regiegroep Veiligheid heeft gekozen voor een brede, gedegen aanpak bij het opstellen van het plan. Er gebeurt immers al veel op het terrein van veiligheid in en rond scholen. Overhaaste maatregelen zouden afbreuk kunnen doen aan alle maatregelen die scholen en schoolbesturen de afgelopen jaren al hebben genomen om incidenten te voorkomen en uitwassen aan te pakken. Een voorbeeld van die bestaande maatregelen is de afspraak dat scholen jaarlijks een schoolveiligheidsplan opstellen. Ook is er geïnvesteerd in voorzieningen die moeilijke leerlingen tijdelijk buiten de school opvangen, zoals Basta en Time Out. Binnen het primair openbaar onderwijs wordt gewerkt aan een systeem voor incidentenmelding.

Het actieprogramma ‘Een Veilige School’ is gebaseerd op onderzoeken, inventarisatie van bestaand beleid en instrumenten, interviews in het veld en een tweedaagse studiebijeenkomst. De acties worden uitgewerkt in afzonderlijke projectplannen, gericht op diverse doelgroepen zoals ouders, leerlingen en scholen. Het actieprogramma loopt tot en met 2007. De regiegroep Veiligheid blijft het programma begeleiden.

De rijksoverheid heeft geld beschikbaar gesteld voor veiligheid op scholen. Het gaat om een totaalbedrag van bijna 50 miljoen euro in 2005, oplopend tot bijna 90 miljoen euro in 2007. Dit geld wordt grotendeels direct beschikbaar gesteld aan de scholen, met name het vmbo. Het is nog niet duidelijk over welke bedragen de Haagse scholen kunnen beschikken. De gemeente Den Haag heeft voor de uitvoering van het actieprogramma in de jaren 2005 tot en met 2007 een bedrag beschikbaar gesteld van ongeveer 0,7 miljoen euro. Bovendien is er in het kader van het Grote Steden Beleid geld ingezet voor veiligheid.

De belangrijkste partners in de keten rond veiligheid op scholen zijn de gemeente, schoolbesturen, Decentrale Welzijnsorganisaties (DWO’s), Bureau Jeugdzorg, politie, Justitie, reclassering, Bureau Halt, Leger des Heils en de Raad voor de Kinderbescherming. Deze partners hebben intensief samengewerkt bij de opstelling van het actieprogramma.


Pierre Heijnen, Haagse wethouder van onderwijs.
 
Nieuws.
'Murat D. mishandelt gevangenen'
Van onze verslaggever Volkskrant 09.12.04 

AMSTERDAM - Een medegedetineerde van Murat D., de scholier die op het Haagse Terra College de docent Hans van Wieren doodschoot, dient een aanklacht tegen hem in wegens bedreiging en mishandeling. Hij zat vier maanden met D. op dezelfde afdeling van jeugdinrichting Teylingereind en is overgeplaatst. Ook een andere gevangene is door D. geslagen.

Het Openbaar Ministerie in Den Haag bevestigde woensdag de aanklacht van D.'s medegedetineerde . De jongen is begin deze week op eigen verzoek elders geplaatst. Ook directeur Roel de Bruijn van jeugdinrichting Teylingereind in Sassenheim bevestigt de incidenten.

Volgens De Bruijn voelde de overgeplaatste jongen zich bedreigd door een groep gedetineerden op de afdeling waartoe ook D. behoort. Deze groep haalde geregeld 'grappen en grollen' uit bij de jongen. Zo is op de gang een keer zijn petje afgepakt. De Bruijn weet niet of D. dit heeft gedaan. De jongen zelf zegt dat hij ook geslagen is.
De directeur zegt wel te weten dat D. in oktober een andere gevangene heeft geslagen. Volgens De Bruijn ging het om een enkele klap, waarvoor D. door de leiding van de inrichting direct disciplinair is gestraft. D. is een tijdje in afzondering geplaatst. Verder zorgt D. niet voor overlast op zijn afdeling in Teylingereind, zegt De Bruijn.
D.'s raadsman, Bram Moszkowicz, zegt niets van problemen rond zijn cliënt te weten. Wel zegt de advocaat dat D. spijt heeft van de moord op zijn docent. D. zal dit vandaag kenbaar maken bij het Gerechtshof in Den Haag.
Daar begint het hoger beroep van de 17-jarige vmbo-scholier. De zaak vindt ondanks D.'s minderjarigheid niet achter gesloten deuren plaats. Het hof vindt dat het belang van de openbaarheid zwaarder weegt dan D.'s privacy. Ook zal mogelijk het volwassenenrecht worden toegepast.
D. schoot in januari in een overvolle kantine van het Terra College in Den Haag zijn teamleider Hans van Wieren door het hoofd. In april werd D. door de Haagse rechtbank veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf en tbs. Dit was conform de eis van het OM. De rechtbank typeerde D. als zwakbegaafd en als iemand die snel gekrenkt is. Het advies van gedragskundigen en de kinderbescherming om het jeugdstrafrecht toe te passen op D. werd niet opgevolgd.
Moszkowicz tekende beroep tegen het vonnis aan. Volgens hem was D. ten tijde van de moord tijdelijk verminderd toerekeningsvatbaar. D. zegt in een opwelling te hebben gehandeld. Hij zou Van Wieren een lesje hebben willen leren, omdat hij boos op hem was. Het was echter niet zijn bedoeling geweest hem te doden. Hij wilde de docent slechts in zijn schouder raken.
Op verzoek van Moszkowicz is D. voor het hoger beroep opnieuw door een psycholoog onderzocht.

OM eist vijf jaar en tbs tegen Murat D.
ANP  Volkskrant 09.12.04

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie heeft donderdag voor het gerechtshof in Den Haag vijf jaar gevangenisstraf en tbs geëist tegen Murat D. De jongen schoot in januari onderdirecteur H. van Wieren van het Haagse Terra College dood. Aanklager B. Edelhauser vindt dat de 17-jarige Hagenaar volgens het volwassenenrecht moet worden veroordeeld.

Eind april veroordeelde de rechtbank Murat tot vijf jaar gevangenisstraf en tbs. Dat was bijzonder, want Murat was een 16-jarige leerling ten tijde van het misdrijf, en gedragsdeskundigen hadden een vonnis op basis van volwassenenrecht ernstig afgeraden.
In hoger beroep is er niets veranderd aan de visie van de deskundigen. Zij vinden dat Murat intensief moet worden behandeld voor zijn gedragsproblemen.

Murats advocaat A. Moszkowicz wil ook dat zijn cliënt wordt veroordeeld volgens het jeugdstrafrecht. De jongen zelf pleitte daar ook voor. 'Als ik met grote mensen om ga, ben ik bang dat ik later een grote crimineel wordt.'
Door een falende videoverbinding lukte het donderdagochtend, bij het begin van het beroep, niet het proces als gepland in openbaarheid te voeren. Deskundige Bullens was niet te verstaan in de zaal waar pers en publiek de zaak volgen, mogelijk door technische problemen.
Murats moeder was in de rechtszaal aanwezig. De vader was er niet. Hij zit een gevangenisstraf van acht jaar uit wegens een moordpoging. Hij was door het gerechtshof opgeroepen de zaak van zijn zoon bij te wonen, maar zag daarvan af.
Heijnen: 'Terra-terreur niet bewezen'
vrijdag 15 oktober 2004 Westsite

DEN HAAG - De Haagse wethouder Heijnen neemt afstand van berichten in de media dat leerlingen van het Terracollege geterroriseerd zouden zijn. ´Zover strekt onze informatie niet´, zei Heijnen donderdagavond in de gemeenteraad. Een paar leerlingen zitten thuis nadat ze door medeleerlingen zouden zijn bedreigd. Naar aanleiding van dit incident vroeg de groep Labuche om politiebewaking in de school. Heijnen vindt dit soort maatregelen en voorzieningen als detectiepoortjes op dit moment niet nodig. Hij wees erop dat de scholen al veel doen om excessen te voorkomen. Maar het is nooit uitgesloten dat er toch ernstige dingen gebeuren. We onderschatten het probleem niet´, aldus wethouder Heijnen.
 
'Groep van 20 à 25 viel meisjes op Terra lastig'
DEN HAAG | Een groep van 20 tot 25 jongens zou verantwoordelijk zijn voor het bedreigen, mishandelen en aanranden van twee 13-jarige leerlingen van het Haagse Terra College, locatie Meppelweg. Dat zegt de moeder van één van de meisjes. Jongens uit de groep zouden de twee meisjes wekenlang in wisselende samenstelling hebben lastiggevallen, geslagen en bedreigd. Volgens de meisjes werden ze maandag door vier jongens uit de groep een toilet ingetrokken. Terwijl twee jongens voor de deur de wacht hielden, zouden de twee anderen de meisjes onzedelijk hebben betast en bedreigd. Daarbij zou een mes zijn gebruikt. De meisjes deden dinsdag aangifte bij de politie. Van eerdere incidenten was melding gemaakt bij de schoolleiding. "Maar mijn dochter en haar vriendin vertelden niet alles. Ze waren bang, omdat ze werden geïntimideerd. Als we eerder hadden geweten, wat er gebeurde, hadden we natuurlijk ook eerder actie ondernomen", zegt de moeder van één van de meisjes. "De school heeft sommige jongens uit de groep wel aangesproken, maar als er twee een waarschuwing kregen, hielden die zich rustig en gingen de anderen gewoon verder", zegt ze.

Geen nieuw onderzoek naar psyche van Murat
DEN HAAG |HC 25.09.04  

Murat D., de 17-jarige jongen die op 13 januari adjunct-directeur Hans van Wieren op het Haagse Terra College doodschoot, hoeft geen nieuw psychisch en psychiatrisch onderzoek te ondergaan in het Pieter Baan Centrum (PBC). Het Haagse gerechtshof heeft dit vrijdag besloten.
Het hof legde een verzoek van het Openbaar Ministerie (OM) om nog eens nadrukkelijk naar de psyche van de minderjarige moordenaar te kijken, naast zich neer. Volgens de voorzitter van het hof ligt er al een uitvoerige rapportage van het PBC en zijn er geen aanwijzingen dat Murats geestesgesteldheid in een half jaar tijd drastisch is veranderd.

Murat D. niet naar PBC
DEN HAAG Volkskrant 24.09.04

ANP - DEN HAAG (ANP) - De jongen die conrector Hans van Wieren van het Terra College in Den Haag heeft doodgeschoten, Murat D., hoeft niet door het Pieter Baan Centrum (PBC) te worden onderzocht. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag vrijdag beslist.

Het Openbaar Ministerie had hierom gevraagd, maar volgens het hof heeft de aanklager niet voldoende aangetoond dat de huidige psychische rapporten niet zouden deugen. De 17-jarige scholier heeft zijn daad bekend. Hij kreeg eerder dit jaar vijf jaar cel en tbs van de rechtbank in Den Haag. Hij is toen volgens het volwassenenrecht veroordeeld.
De jongen verklaarde dat hij Van Wieren een lesje wilde leren; hij was boos op hem. Murat had problemen op school door zijn gedrag. Van Wieren had hem van school willen schorsen, maar had daarover eerst nog met diens moeder over willen praten.

Het gerechtshof besloot vrijdag ook dat de inhoudelijke behandeling van de zaak in het openbaar gebeurt. Normaal gesproken zijn publiek en pers niet welkom bij een proces tegen een minderjarige verdachte. Het hof kondigde aan niet veel mensen toe te laten in de rechtszaal. Belangstellenden kunnen het proces via een videoscherm in een andere zaal in het paleis van justitie volgen. De drie rechters van het hof behandelen de zaak op 9 december.
In de tussentijd moet nog het een en ander worden uitgezocht. Psycholoog Bullens moet van het hof bekijken wat voor behandeling Murat zou moeten krijgen, mocht hij opnieuw als volwassene veroordeeld worden. Het Openbaar Ministerie moet uitzoeken wat de mogelijkheden zijn om Murat in een jeugdinrichting te plaatsen voor het geval het hof hem tbs wil opleggen.
Verder komen nog twee deskundigen die moeten verklaren waarom zij vinden dat Murat een eventuele straf volgens het jeugdrecht zou moeten krijgen en niet als volwassene behandeld zou moeten worden. De medeverdachte van Murat, de man die het wapen zou hebben geleverd waarmee Murat de conrector doodschoot, wordt als getuige gehoord. Mutats vader, die een celstraf uitzit omdat hij een moordpoging gedaan zou hebben, wordt opgeroepen om bij de zaak van zijn zoon aanwezig te zijn. Vrijdag zag hij af van dat recht, Murats moeder was er wel.

'Ho, ho, wat komen we doen?'
door Leo Roggeveen en Maaike Oppier
Docenten en leerlingen van de Praktijkschool Hofstede, vlakbij het Terra College in Den Haag-Zuidwest, komen bij van het gewelddadige incident waarbij een 19-jarige jongeman van buiten de school een pistool trok, een leerlinge bedreigde en twee docenten aanviel. 'Gelukkig kwam het geweld niet van binnenuit.'

DEN HAAG |HC 23.09.04  Het is aandoenlijk om te zien hoe bezorgd de leerlingen zijn over hun meester Peters, zegt directeur Harry Mulder van de Praktijkschool Hofstede. Peters, docent consumptieve technieken, was maandag een van de twee leerkrachten die een 19-jarige Leidschendammer tegenhielden bij de ingang van het schoolplein aan de Beresteinlaan. De docent kende zijn gezicht niet en liep op hem af. 'Ho, ho, wat komen we hier doen?', vroeg Peters nog nietsvermoedend.
Tot grote ontzetting van docenten en leerlingen die op het schoolplein pauze hadden, sloeg de jongen Peters direct keihard in het gezicht. Peters, zelf een stevige jongen, bedacht zich geen moment en haalde zelf ook flink uit, waarop de jongen tegen de grond ging. Vervolgens trok de 19-jarige een pistool. "Een collega die ook op het schoolplein stond, was er al naartoe gerend en wilde de twee scheiden. Op dat moment kreeg hij een klap met het wapen op zijn hoofd", zegt schooldirecteur Mulder. "We vlogen met z'n allen naar buiten. In de chaos wist de jongen de benen te nemen. De politie, die al was gebeld, was er heel snel en is een onderzoek in de buurt begonnen."

De jongen is 's avonds in Den Haag aangehouden. De docenten zijn dezelfde middag weer aan het werk gegaan. "Ook de derde docent, die alles heeft zien gebeuren en misschien nog wel het meest geschokt was. Voor de andere twee ging het in een flits."

De plek waar het gebeurde is saillant: schuin tegenover het Terra College waar leerling Murat D. op 13 januari van dit jaar adjunct-directeur Hans van Wieren doodschoot. "Het is bovendien de week van het hoger beroep van Murat", zegt Mulder, die gevoelens van déja-vu wel begrijpt, maar benadrukt dat het hier een heel andere kwestie betreft. "Bij ons heeft het incident niet met de school te maken, zoals bij het Terra College. Ik zie dit geval als de onveiligheid van de maatschappij in z'n geheel. Dit is een actie van buiten, iets dat je in elke tram zou kunnen overkomen."
Op de vraag of het denkbaar is dat er op zijn school ook wapens circuleren, zegt Mulder: "Ongeveer een halfjaar geleden kwam er een leerling naar me toe die zei: 'Mees, iemand heeft een wapen'. We wisten de naam niet, maar wel z'n locker. Het bleek een alarmpistool te zijn. Er zitten bij ons niet alléén lieverdjes."

Volgens de bij het incident op het schoolplein betrokken docenten en leerlingen was de 19-jarige op zoek naar een 14-jarige leerlinge van de school. "Hij was een vriend of gewezen vriend van haar broer en kwam bij de leerlinge verhaal halen. Die broer zit niet eens bij ons op school", zegt Mulder. "De dader heeft nog naar haar geroepen: 'Kom hier, anders krijg je klappen'."

Hoger beroep Murat D. over twee weken
donderdag 9 september 2004 WestSite

DEN HAAG - Het gerechtshof in Den Haag start op 24 september de behandeling van het hoger beroep in de zaak Murat D., de Haagse scholier die leraar Hans van Wieren van het Terra College doodschoot. Dat heeft het gerechtshof donderdag bekendgemaakt.
De eerste zitting is een regiezitting en omdat de verdachte minderjarig is, vindt deze plaats achter gesloten deuren.
De nu zeventienjarige Murat D. werd op 29 april door de rechtbank veroordeeld tot vijf jaar celstraf en tbs met dwangverpleging. De rechtbank vond een volwassen straf op zijn plaats, gezien de ernst van het delict.
Tijdens de regiezitting buigt het gerechtshof zich onder meer over de vraag of de rest van het proces wel (gedeeltelijk) openbaar wordt. Ook kunnen het Openbaar Ministerie en de advocaat van de verdachte verzoeken doen om getuigen en deskundigen te laten horen.
Murat verklaarde bij de rechtbank dat hij Van Wieren van dichtbij in het hoofd schoot omdat hij kwaad op hem was. Hij wilde hem een lesje leren. Volgens psychiaters is de scholier licht zwakbegaafd en was hij verminderd toerekeningsvatbaar toen hij schoot. De rechter meende dat de maatschappij tegen Murat moet worden beschermd.

 
afbeelding van een schoolbord 26 aug 2004 Regering.nl
SLECHT GEDRAG LEERLINGEN GROOTSTE ZORG IN ONDERWIJS
Nederlanders vinden het slechte gedrag van sommige kinderen, waaronder een gebrek aan waarden en normen, het grootste probleem in het onderwijs. De zorg over het lerarentekort is afgenomen, blijkt uit de Onderwijsmeter 2004.

De onderwijsmeter is een jaarlijks onderzoek naar de mening van burgers en ouders van schoolgaande kinderen over het onderwijs in het basis-, voortgezet of middelbaar beroepsonderwijs. Het hoger onderwijs is in de Onderwijsmeter 2004 voor het eerst in het onderzoek betrokken. 

Uit de onderwijsmeter blijkt dat de zorg over het lerarentekort en lesuitval is afgenomen. Lesuitval komt wel nog even vaak voor. In het voortgezet onderwijs geeft bijvoorbeeld driekwart van de ouders aan dat lessen van hun kind meerdere keren per maand uitvallen. 

Nederlanders en ouders van schoolgaande kinderen vinden het slechte gedrag van leerlingen dit jaar het grootste probleem, vooral in het primair en voortgezet onderwijs. Wel vinden zij dat er op scholen voldoende aandacht wordt besteed aan zaken als orde, netheid, discipline, persoonlijke ontwikkeling, sociale vaardigheden en waarden en normen. 


Bron:
Persbericht ministerie van OCW

Meer informatie:
Brief aan Tweede Kamer (pdf)
Onderwijsmeter 2004 (pdf)

Zie ook:
3 okt 2003
Lerarentekort nog steeds grootste zorg in onderwijs
19 nov 2002
Lerarentekort grootste zorgpunt bevolking

Leraar in spe leert niks over agressie
door Ingrid Weel
2004-06-19  Trouw

AMSTERDAM - De aandacht op lerarenopleidingen voor geweld op school is minimaal. De docenten in spe krijgen nauwelijks tot geen les in hoe om te gaan met agressieve leerlingen. Er is zelden verplichte literatuur.

De hogescholen en ook de Algemene Onderwijsbond (AOb) menen dat de praktijk de beste leerschool is. De Educatieve Faculteit Amsterdam (EFA) biedt een vrijwillige cursus aan haar studenten van de lerarenopleiding en is niet van plan deze te verplichten.

Op de tweedegraads-lerarenopleidingen van de Hogeschool van Utrecht worden studenten wel verplicht om uitgebreid na te denken over de juiste aanpak van intimiderende, stelende, verslaafde of criminele leerlingen. Het project waarbij dit gebeurt is echter pas vorig studiejaar gestart.

De AOb is er 'niet rouwig' om dat er in het reguliere lesaanbod weinig aandacht voor agressie is. ,,Je moet van 'geweld op school' geen verplicht vak maken. Studenten moeten wel de mogelijkheid hebben om kennis van conflicthantering op te doen'', aldus de AOb-woordvoerder.

De AOb denkt dat het beter is om docenten die net zijn begonnen, cursussen te geven hoe met lastpakken om te gaan. ,,De belangstelling daarvoor is enorm groot. De trainingen die nu al worden aangeboden, zitten meestal snel vol.'' Het liefste ziet de onderwijsbond dat op elke school een veiligheidscoördinator komt.

Veel leraren willen detectiepoortjes
door Edwin Kreulen
2004-05-21  Trouw - lezersreacties op dit artikel (9)

DEN HAAG - Een op de drie docenten wil dat zijn school extra veiligheidsmaatregelen neemt, zoals detectiepoortjes of beveiligingspersoneel. Toch voelen leraren zich meestal veilig. Op zwarte scholen ervaren docenten vaker dan elders een onveiligere situatie in vergelijking met vijf jaar geleden.

Dat blijkt uit onderzoek van Research voor Beleid, dat in opdracht van minister Van der Hoeven (onderwijs) ruim 11000 leraren in basis-, voortgezet- en speciaal onderwijs ondervroeg. De steun van een op de drie docenten voor detectiepoortjes of beveiligingspersoneel is opmerkelijk. In reactie op het drama op het Haagse Terracollege en de veiligheidsplannen van Van der Hoeven benadrukten onderwijsorganisaties dat het geen zin heeft 'Amerikaanse toestanden' in te voeren.

Op een ruime meerderheid van de scholen hebben de leraren het afgelopen jaar meegemaakt hoe leerlingen elkaars eigendommen vernielen en discriminerende opmerkingen maken over elkaars sekse, religie of ras. De helft van de docenten heeft seksuele intimidatie tussen leerlingen onderling meegemaakt. Een op de negen docenten heeft een enkele keer gezien hoe leerlingen elkaar bedreigden met een wapen.

Toch voelt van alle docenten 92 procent zich veilig op school, 2 procent heeft een onveilig gevoel. Docenten op middelbare scholen voelen zich iets vaker onveilig dan hun collega's op de basisschool. Op zwarte vmbo-, havo- en vwo-scholen voelen meer docenten zich meer dan op andere scholen onveiliger in vergelijking met vijf jaar terug. Eén procent van de docenten op middelbare scholen is het afgelopen jaar met een wapen bedreigd.

Twintig procent denkt dat de eigen school de laatste vijf jaar onveiliger is geworden, 10 procent voelt zich veiliger, ruim 60 procent merkt geen verschil. Op havo/vwo-scholen denken net zoveel leraren dat het onveiliger is geworden als in het vmbo.

Bijna de helft van de docenten maatschappijleer of geschiedenis heeft met enige regelmaat te maken met grievende opmerkingen over joden. Drie procent heeft hier bijna dagelijks mee te maken. Tweederde van deze docenten krijgt af en toe te maken met beledigingen van moslims en homoseksuelen. Achttien procent van de docenten in het voortgezet onderwijs constateert dat de schoolleiding problemen met agressie verdoezelt uit angst voor de goede naam van de school.

Op zwarte scholen geven docenten iets vaker aan minder plezier in het werk te hebben dan voorheen, ook overwegen ze vaker te stoppen in verband met geweld. Deze docenten melden ook vaker agressie van leerlingen. Leraren zeggen dat allochtone leerlingen vaker dan anderen ontkennen agressief te zijn geweest, of snel zeggen dat de docent discrimineert.

De meeste docenten grijpen in als ze agressiviteit constateren, meestal met een vermanende toespraak. Als leerlingen dreigen met geweld of geweld gebruiken, stuurt tweederde van de docenten op de middelbare school hen de klas uit. In een op de vijf gevallen wordt de politie ingelicht.

 
Reacties:

Maak van scholen geen gevangenis!
Want degeen die school serieus nemen,zullen zich niet lekker voelen als bij hun het poortje gaat piepen bij een balpoint!
En degeen die echt kwaad willen zullen ten alle tijden een andere oplossing vinden!
En dat zijn er mischien twee op de honderd,moeten daar de andere de dupe van worden!
Nee een slechte zaak vind ik detectiepoortjes!
mvgr kinderombudsman

jos aalders (21-05-2004, 08:31:03 uur)

Veel tieners zijn gefrustreerd met het schoolsysteem. Sommige dusdanig dat ze hun frustratie op verschillende gewelddadige manieren uiten gevolg: onveilige situaties.
In andere Westerse landen worden andere dan school oplossingen gevonden voor deze jongeren. Zie bijvoorbeeld dit bericht van de BBC:
http://news.bbc.co.uk/1/hi/education/3416649.stm
Geef tieners de verantwoording die zij zoeken en nodig hebben. Kijk naar de oorzaak van het geweld. Detectiepoortjes en bewakingscamera"s zijn slechts een reaktie : geen oplossing.

Marianne Lelieveld (21-05-2004, 09:03:05 uur)

De beste manier om niets te hoeven doen is te roepen dat we hier geen "Amerikaanse toestanden" willen. Wat die toestanden zijn, weet niemand en niemand neemt de moeite zich nader te verklaren. En dus zullen er geen maatregelen genomen worden om de verruwing in het onderwijs tegen te gaan. Maar geen nood, de ouders zullen zelf voor een oplossing gaan zorgen. Wie kan zal zeer strict gaan selecteren en dus zal de segregatie in het onderwijs de komende jaren scherp gaan toenemen. En natuurlijk zullen politici en andere pratende hoofden ach en wee roepen. Maar eigenlijk is Wouter Bos nog het eerlijkste: ik kies straks de beste school voor mijn kind en dat is waarschijnlijk een witte school. En zo is het maar net. Voor het overige is er veel hypocriet geleuter. Geef mij maar Amerikaanse toestanden, want daar leutert men minder en doet men meer en is men minder zelfingenomen.
cor wijtvliet (21-05-2004, 09:03:45 uur)

Een verhaaltje . Echt gebeurd.
Mijn klas maakte een toets.
Een school in de binnenstad van Amsterdam .
MBO, klas 2 . 70 % allochtonen.
Groot en donker.
Er is lawaai op de gang . Woedend storm ik de gang op...
Een groepje onbekende lieden . Dealers ?
Ik krijg een aanbod : "Wil je een pak slaag ?"
Ik vlucht terug naar mijn klas .
VEILIG tussen mijn negers , Turken en andere
allochtoontjes...
Na de toets . Ik ga woedend naar de schoolleiding .
Niet te vinden
Dan naar de administratie .
"Waar is de directie ?"
"De directie is naar huis ! Daar kun je rustiger werken , er is hier zoveel lawaai!"
Verlos ons van de managers en hun poortjes !
Geef ons de SCHOOLMEESTERS terug !

Bert van den Bosch .
36 jaar voor de klas in donker Amsterdam. Nog steeds !!

A.H.J. van den Bosch (21-05-2004, 09:58:58 uur)

De scholen en het respectloze gedrag van leerlingen in Nederland zijn het lachertje van europa.
School uniformen weer terug geen verschil tussen mensen en weg met het bijzonder onderwijs die dit allemaal mogelijk heeft gemaakt.

Jansen (21-05-2004, 09:59:32 uur)

De een zegt het ligt aan de scholieren, een ander zegt het ligt aan het systeem, weer iemand zegt het ligt aan de leraren. Feit is dat dit geweld bestaat. Feit is dat onze hele maatschappij zich verruwd. Feit is dat we er iets aan moeten doen. Dus maatregelen om een betere beveiliging van de scholen te garanderen juig ik toe. Tevens moeten we er alles aan doen om de bron van het geweld aan te pakken, scholen moeten weer een plaats in het leven krijgen van kinderen waar ze graag naar toe gaan, en momenteel is dat bij het VMBO het omgekeerde. Ik heb ook leraren onder mijn vrienden, en stuk voor stuk zeggen ze dat ik toch aljeblieft moet voorkomen dat mijn kinderen op het VMBO belanden. Dat zegt toch wel iets. Goed, maar intussen zitten die leraren er toch maar mooi mee, dus inderdaad nu betere beveiliging organiseren voor scholen, al lijkt dat dan op dit moment een pavlov reactie te zijn.
MT (21-05-2004, 10:16:01 uur)

Het is heel verstandig, als men eerst gaat onderzoeken, welke maatregelen effectief zijn. Daarbij is het natuurlijk nodig, ook goed naar het buitenland te kijken - inclusief de VS. Ik heb geen bezwaar tegen Amerikaanse toestanden, maar de ervaringen op Highschool van mijn Amerikaanse vriend hier stemmen me niet optimistisch. Zijn Highschool - in Jonesboro. Arkansas - is ondanks detectiepoortjes en ondanks schoolpolitie bepaald gewelddadig te noemen. Maar zonder deze maatregelen, was het misschien nog erger geweest.
M.Nieuweboer (21-05-2004, 12:29:55 uur)

Zolang de schoolplicht, sinds 1969 ingevoerd in Nederland, blijft, zullen de geweldsproblemen op de scholen alleen maar toenemen.
Een school is er om kennisoverdracht te realiseren. Leerlingen die daar niet in geinteresserd zijn horen dus niet op school thuis.
De bobo"s in het onderwijs zijn wel slim, maar zeer onverstandig en zeer kortzichtig.
Ik hou het als docent in elk geval in Nederland wel voor gezien.
In Amerika betalen ouders fors schoolgeld als ze hun zoon of dochter toch naar school willen hebben. Dat soort scholen groeien in Nederland overigens ook als kool. Luzac colleges, internationale scholen. Wel minmaal 10.000 Euro per kind per jaar meebrengen. Voor ouders met geld is er altijd een oplossing om zoonlief of dochterlief toch aan een diploma te helpen. Den Haag wil dat wel doodzwijgen.

Atimm (21-05-2004, 12:45:54 uur)

Misschien zouden er per klas, elke maand roulerend, 4 leerlingen aangesteld kunnen worden die hun medeleerlingen, wanneer deze zich midragen, aan kunnen spreken op hun gedrag, het "waarom" te bespreken, om oplossingen te vinden, en door te bemiddelen met de leraar. Bel ook onmiddellijk de ouders. Als iemand zich midraagt moeten zij/hij dus ten 1e op het matje bij medestudenten komen, en verantwoordelijkheid afleggen met "problem solving" als doel. "Peer group" oordelen/afkeuren kunnen zwaarder wegen dan die van leraren. Geef de leerlingen dus zelf verantwoordelijkheid voor wat er gebeurd.De houding van leerlingen t/o leraren lijkt nu te zijn dat ze kunnen doen en zeggen wat zij willen. Als zij het te bont maken geen hen de keuze: óf je wilt leren en je gedraagt je op school, óf ga elders je kansen maar zoeken. Frustratie mag nooit als excuus voor gewelddadigheid geaccepteerd worden, want ook in het normale leven zullen zij wel eens gefrustreerd zijn door omstandigheden.

anna (21-05-2004, 16:02:09 uur)

MAATREGELEN VOOR MEER VEILIGHEID OP SCHOLEN

19 mei 2004 Regering.nl

1000 extra plaatsen voor zeer moeilijk opvoedbare kinderen, ruim 900 extra leerlingbegeleiders voor het primair en voortgezet onderwijs en een tweede-kans-voorziening voor jaarlijks circa 4500 leerlingen.

Dat zijn enkele maatregelen uit het 'Plan van aanpak veiligheid in het onderwijs en de opvang van risicoleerlingen'. Minister Van der Hoeven (OCW) heeft het plan naar de Tweede Kamer gestuurd. 

Uitgangspunt is dat de school verantwoordelijk is voor een veilig schoolklimaat. Scholen, ouders en leerlingen moeten onderling afspraken maken over omgangsregels. 

De belangrijkste maatregelen uit het plan van aanpak:

  • 600 basisscholen in de 32 grootste steden die voor minstens 30% bestaan uit leerlingen van allochtone afkomst of leerlingen met een achterstand, krijgen geld om circa 120 leerlingbegeleiders aan te stellen. Ook krijgen scholen extra geld om maatschappelijk werkers in te zetten.
  • Het voortgezet onderwijs krijgt extra geld om 800 leerlingbegeleiders aan te stellen. 
  • Scholen moeten vaker een beroep doen op andere jeugdvoorzieningen, zoals het maatschappelijk werk, de leerplichtambtenaar, de jeugd(gezondheids)zorg en zonodig politie en justitie. 
  • Vanaf 2007 moet er een landelijk dekkend netwerk van zorg zijn rond de scholen voor primair, voortgezet en beroepsonderwijs. Op dit moment beschikt circa 85% van de scholen in het voorgezet onderwijs over deze zogeheten zorgadviesteams, waarin ook verschillende externe deskundigen zijn vertegenwoordigd.
  • Er komen 1000 extra plaatsen voor het onderwijs aan zeer moeilijk lerende kinderen, ook kinderen die niet aan alle criteria voor het ZMOK-onderwijs voldoen kunnen hiervoor in aanmerking komen.
  • Vanaf 2007 moeten jaarlijks circa 4500 leerlingen gebruik kunnen maken van een zogeheten rebound-voorziening. Daarbij worden probleemleerlingen tijdelijk buiten school opgevangen om 'af te koelen' en ze een andere houding aan te leren. Doordat de leerlingen ingeschreven blijven op de school is er geen sprake van uitval, maar van een tweede kans die ook door de leerling moet worden aangegrepen. 
  • Voor de aanpak van veiligheid op scholen komt extra geld beschikbaar. Dit bedrag loopt op van 4 miljoen euro in 2004 tot 86 miljoen in 2007. 

Bron:
Persbericht ministerraad (pdf)

Zie ook:
19 feb 2004
'Meer dwang en drang bij onhandelbare leerlingen'
20 jan 2003
Operatie Jong: meer samenhang en samenwerking in jeugdbeleid

Probleemleerlingen
2004-05-19  Volkskrant- lezersreacties op dit artikel (2)

In haar nieuwe veiligheidsplan verlegt minister Van der Hoeven (onderwijs) terecht haar aandacht van de school naar de probleemleerling. Het ministerie heeft de sector jarenlang bestookt met plannen voor 'de veilige school', maar negeerde de roep in het onderwijs om de probleemleerling aan te pakken. Sterker nog, hervormingen gericht op de integratie vanuit het speciaal onderwijs vergroten dit probleem alleen maar.

Het voorstel van Van der Hoeven om jaarlijks duizenden leerlingen tijdelijk in een 'rebound-voorziening' te plaatsen en voor de 'hopeloze gevallen' duizend plaatsen te reserveren in het speciaal onderwijs, getuigt van realiteitszin. Er is terecht al tijden druk op scholen om alle leerlingen in huis te houden -als ze over straat gaan zwerven is de overlast vele malen groter. Maar met de groei van het aantal problematische jongeren verdient dat ideaal bijstelling.

Met deze oplossing slaat Van der Hoeven scholen die het recht willen krijgen om probleemleerlingen te verwijderen, de argumenten uit de handen. Er is immers nu een plek waar deze leerlingen naartoe kunnen. Ook de voorstanders van tuchtscholen en internaten kunnen een toontje lager gaan zingen. Dat soort ouderwetse instellingen verergert de problemen alleen maar en Van der Hoeven heeft bovendien een aantrekkelijker alternatief.

Na haar compromisvoorstellen over de onderwijsvrijheid toont de christen-democrate zich opnieuw een behendig politica, die bovendien haar van oudsher rommelige departement op tijd in het gareel lijkt te krijgen om deze voorstellen te leveren.

Met haar voorstellen voor de probleemleerlingen gaat Van der Hoeven wel iets te gemakkelijk voorbij aan wat de school moet doen om voor een veilige sfeer te zorgen. Het plan van de onderwijsbond AOb om scholen te verplichten om geweld te melden, verdient meer aandacht dan Van der Hoeven het nu geeft.

Ook de manier waarop scholen omgaan met hun veiligheidsbeleid verdient extra zorg. Wat doen zij om geweld van leerlingen, leraren en ouders in te dammen? Worden aankomend docenten wel voldoende voorbereid op mogelijke onaangename situaties op school? Een compleet veiligheidsplan geeft ook antwoord op die cruciale vragen.

 
Reacties:
Mevr. van der Hoeven is wel slim maar niet verstandig. Wie kost wat kost wil dat elk kind naar school gaat, nog wel zo nodig tot zijn 23e jaar !!, die moet van de school wel een justitiele inrichting maken, met de nodige gradaties.
Er zijn 5 landen in de wereld met een exclusieve schoolplicht, waaronder Noord-Korea. In alle andere landen is er een leerplicht zoals die in Nederland ook geldt voor 4-jarigen.
De rebound-aanpak zal niet werken, dat voorspel ik.
Het enige dat echt helpt, is het afschaffen van de schoolplicht, het liberaliseren van het onderwijs en het democratiseren van het onderwijs.
Wie kinderen krijgt in Nederland komt onder staatstoezicht en wordt gede-emancipeerd, zeg maar "ontmand", onthoofd, monddood gemaakt, geknecht.
Wie voluit ouder wil zijn en gerespecteerd wil worden, moet echt in Vlaanderen gaan wonen. Engeland is ook een goede optie, daar heerst een zeer machtige Inspectie over de prestaties van de scholen en daar kunnen ouders effectief klagen.

Atimm (19-05-2004, 10:18:14 uur)

Liberalisering van de leerplicht zou betekenen dat er nog meer kinderen zonder al te veel scholing rondlopen zoals in 3e wereld landen. Ouders zijn niet altijd capable of geschikt om scholing te geven. Hoe kunnen wij bepalen wat zij hun kinderen leren, en of dit geschikt is voor de maatschappij waarin zij moeten functioneren? Als voorbeeld een "madrassa" aan huis, of anderzins fanatiek-gelovige ouders met 90% godsdienstles voor hun kinderen die zij weg willen houden van andere invloeden. Kinderen hebben recht op leerplicht, en om samen met andere kinderen te leren. Goed voor socialisatie, goed voor de maatschappij zoals wij die willen vormen. Onze immigranten komen uit landen waar er voor grote groepen geen scholing bestaat. Het resultaat zien wij - analfabetisme en achterstand met alle problemen die daarmee samengaan. Ga terug naar het gedegen oude onderwijs waar Nederland groot mee geworden is met tenminste verplicht 4 talen en exacte vakken. Met "mogen kiezen" kom je niet ver!
anna (19-05-2004, 11:08:41 uur)

Minister Van der Hoeven:

Vang lastige leerlingen apart op

Door onze redactie onderwijs

ROTTERDAM, NRC 18 MEI 2004. Minister Van der Hoeven (Onderwijs, CDA) wil de mogelijkheid krijgen om jaarlijks 4.500 probleemleerlingen tijdelijk buiten school op te vangen.

Daarnaast moeten er voor leerlingen met ernstige gedragsproblemen duizend extra plaatsen komen in het speciaal voortgezet onderwijs.

Het plan van Van der Hoeven, bedoeld om de veiligheid op scholen te vergroten, wordt morgen behandeld in de ministerraad. Dagblad Trouw maakt vandaag melding van de belangrijkste maatregelen uit het plan. Het ministerie van OCW wilde geen commentaar geven, na afloop van de ministerraad geeft Van der Hoeven een persconferentie.

Leerlingen uit het voortgezet onderwijs die op school niet te handhaven zijn, moeten voortaan voor een periode van maximaal zes maanden naar een tweedekans- of rebound-voorziening. De term rebound komt uit de sport: een speler creëert voor zichzelf (of voor een medespeler) de mogelijkheid om opnieuw te scoren. Gedurende dit halve jaar dienen de leerlingen hun leerachterstand in te halen en onder intensieve begeleiding hun gedrag te verbeteren. Daarna moeten ze terug naar hun oude school. De voorziening lijkt op de huidige Time Out-projecten, maar die duren maximaal drie maanden.

De criteria om in aanmerking te komen voor een plaats in het zmok (zeer moeilijk opvoedbare kinderen)-onderwijs moeten worden verruimd, stelt de minister. Hierdoor zouden er jaarlijks duizend extra leerlingen in dit speciaal voortgezet onderwijs kunnen worden geplaatst. Een derde maatregel is de aanstelling van 800 nieuwe leerlingbegeleiders, gemiddeld één voor elke middelbare school.

Met de voorgestelde maatregelen reageert Van der Hoeven op het debat over veiligheid op school, dat sinds de schietpartij op het Haagse Terra College in januari is losgebrand. Twee veel voorgestelde suggesties worden door de minister terzijde gelegd. Politici pleitten voor opname van probleemleerlingen in tuchtscholen. Schooldirecteuren hebben moeite met de verplichting dat leerlingen pas kunnen worden verwijderd als een andere school bereid is om de leerling over te nemen. Die verplichting blijft bestaan.

Haagse bronnen melden dat het plan van Van der Hoeven als bijlage een rapport bevat van de Inspectie voor het Onderwijs, specifiek over het Terra College. De Inspectie bevestigt de bijlage, maar wil nog niet ingaan op de conclusies.

Lastige leerling mag gedwongen les krijgen
Van onze verslaggever Raoul du Pré
DEN HAAG Voplkskrant 18.05.04 - Scholen mogen notoire lastpakken voortaan lange tijd buiten de school plaatsen. Zij krijgen tijdens hun schorsing onder dwang les op een andere locatie tot zij weer geschikt worden bevonden om in hun oude klas te functioneren.


Minister Van der Hoeven van Onderwijs wil hiermee een uitweg bieden aan scholen die nu vaak lang doormodderen met probleemleerlingen . Schooldirecties klagen al jaren over de muur waartegen zij lopen met extreem lastige leerlingen. Vanwege de leerplicht kunnen zulke jongeren niet zomaar worden weggestuurd. Een leerling mag pas worden verwijderd als een andere school bereid is hem over te nemen.

Dat laatste gebeurde vorig jaar met 423 leerlingen. Ruim 2800 leerlingen werden tijdelijk geschorst. Een school die een leerling langer dan een dag de toegang tot de klas weigert, moet verantwoording afleggen aan de leerplichtambtenaar.

In haar plan, dat deze week in het kabinet wordt besproken, geeft Van der Hoeven scholen de kans erkende probleemgevallen langere tijd uit hun gebouw te verwijderen. De jongeren dienen zich vervolgens te melden bij zogeheten rebound-voorzieningen. Daar zorgen scholen in samenwerking met de gemeentelijke jeugdzorg voor een onderwijsprogramma dat ook het gedrag moet verbeteren. Het is de bedoeling dat leerlingen na verloop van tijd terugkeren in de klas.

De vraag wat scholen moeten doen met leerlingen die zich ernstig misdragen, staat hoog op de politieke agenda sinds de schietpartij op het Haagse Terra College, begin dit jaar. Een leerling schoot toen zijn conrector dood. De school weigerde daarna een aantal medeleerlingen terug te nemen die openlijk hun sympathie betuigden voor de dader.


Aparte opvang probleemleerling
Minister wil jaarlijks 4500 moeilijke scholieren tweede kans geven
door Gonny ten Haaft
2004-05-18 Trouw  - lezersreacties op dit artikel (8)

AMSTERDAM - Om scholen veiliger te maken, wil minister Van der Hoeven (onderwijs) jaarlijks 4500 leerlingen in speciale 'tweedekansinstituten' plaatsen. Voor de grootste probleemleerlingen opent ze duizend extra plaatsen in het speciaal voortgezet onderwijs.

Dit zijn de belangrijkste maatregelen uit het nog vertrouwelijke 'plan van aanpak' van Van der Hoeven. Het plan, dat morgen in de ministerraad wordt besproken, is een antwoord op de discussie die na de dood van conrector Van Wieren van het Terra College is ontstaan.

Van der Hoeven kiest níet voor tuchtscholen of internaten, een oplossing waar veel politici in de afgelopen maanden op aandrongen. In plaats daarvan maakt zij geld vrij voor ruim 2200 plaatsen in zogeheten rebound-voorzieningen. Rebound, zo memoreert Van der Hoeven, is een begrip uit de sport: de speler brengt zichzelf in positie om een tweede kans op scoren te creëren.

Deze tweedekansvoorzieningen zijn bedoeld voor leerlingen die in staat worden geacht weer terug te keren naar school. Van de leerlingen wordt een actieve houding verwacht: ze moeten hun tweede kans grijpen, dat wil zeggen: hun gedrag veranderen en eventuele leerachterstanden inhalen. Dit onder intensieve begeleiding, zo nodig met hulp van jeugdzorgmedewerkers.

De gemiddelde opvang van een tweedekansleerling duurt zes maanden. Met 2200 plaatsen hoopt de minister vanaf 2007 jaarlijks 4500 leerlingen te helpen. De tweedekansvoorziening lijkt veel op de huidige time out-voorzieningen voor lastige leerlingen. In sommige time-outs is de maximale verblijfsduur echter kort en de begeleiding beperkt.

Voor leerlingen met zeer ernstige gedragsproblemen creëert de minister 1000 extra plaatsen in het speciaal voortgezet onderwijs. Bijna belangrijker nog is dat zij de criteria verruimt om voor zo'n 'zmok'-plaats (zeer moeilijk opvoedbare kinderen) in aanmerking te komen.

Van der Hoeven trekt ook geld uit voor 800 extra leerlingbegeleiders op middelbare scholen, gemiddeld op elke school één.

Met dit 'totaalpakket' krijgen de scholen volgens de minister voldoende mogelijkheden om voor elke leerling een passende plek te vinden. Zij wil dan ook niet tornen aan het sterk bekritiseerde wetsartikel dat bepaalt dat een school een leerling pas definitief kan verwijderen als een andere school bereid is deze leerling op te nemen.

De basisscholen in de steden die veel achterstandsleerlingen hebben, krijgen extra geld om maatschappelijk werkenden aan te stellen. Voor leerlingen van middelbare scholen komt er een voorlichtingscampagne over wapenbezit, inclusief een meldlijn 'Meld misdaad anoniem'. De financiering van de plannen is nog onduidelijk.  

Reacties:
Wanneer wordt er eens gekeken naar het basisonderwijs, ik merk dat veel problemen al in groep 7 en 8 naar voren komen. Begin eens aan de basis dat voorkomt een hoop "nawerk".Daarna kun je dan doorgaan in het voortgezet onderwijs.
G van der Craats (18-05-2004, 09:37:20 uur)

Het was toch niet zo"n goed idee he van prof Doornbos om de LOM scholen op te heffen. En waarom spreken we van tweedekans onderwijs? Tweedekans voor de leerlingen of voor het onderwijssysteem? Jammer dat alle kennis met het vertrek uit het LOM onderwijs ook helemaal verdwenen is.
John Tab (18-05-2004, 10:32:26 uur)

Er is maar 1 manier om het onderwijs beter en veiliger te maken. Het afschaffen van de leerplicht. In vrijwel de hele wereld is er geen leerplicht, behalve in Nederland, Duitsland en Noord-Korea. Tel uit je winst. In alle drie de landen "wird jetzt geschossen". Ik ben docent, en ik heb het Nederlandse schoolonderwijs al lang opgegeven.
De scholen functioneren nog steeds als ware het kloosters. De inhoud en methode op de scholen is nog steeds gericht op de lopende band industrie.
De resultaten die scholen zeggen te behalen, zijn vooral te danken aan de inspanningen van de ouders. Nederland blijft intellectueel dus nog een beetje overeind dankzij de inspanningen thuis. En dat terwijl thuisonderwijs in Nederland een vreselijk taboe is, omdat er voor deskundigen geen droog brood aan te verdienen valt. En dat is het Nederlandse onderwijssysteem: creeer zo veel mogelijk problemen, dat genereert maximaal werkgelegenheid, en we stellen leerplichtambtenaren aan om razzia"s te organiseren.

Atimm (18-05-2004, 12:03:33 uur)

Prima ideeën allemaal wel mede dankzij de mediahype
Wellicht gaat er ook een waarschuwende werking vanuit dus dubbel resultaat.
Maar waar blijven de maatregelen tegen de niet functionerende leraren, schoolleiders en directies etc?

ndev (18-05-2004, 13:16:41 uur)

Wel, er zijn helaas nog wel andere redenen dan het onderwijs zelf waarom docenten het onderwijs verlaten namelijk juist dat abnormale en gewelddadige gedrag van ontembare jongeren. Daarom het onderwijs niet verplicht stellen? Hoe moeten wij daarna omgaan met die jongens die daardoor nog veel meer buiten de boot vallen. Lekker veel geweldadige, bedelende, stelende, "glue-sniffing" jongeren die niet kunnen lezen noch schrijven zoals in 3e wereld landen? Oplossing: Als het Marokkaanse en Turkse jongeren betreft zendt hen een jaar of zo naar de bergen in het "thuisland" om daar te leren hoe het is in armoede te leven en geen scholing te krijgen. Misschien dat zij dan anders gaan piepen als zij terugkomen. Zendt Nederlandse jongens maar naar 3e-wereld landen - daar kinderen helpen stenen sjouwen. Dat zal hun goed doen en daar kunnen zij heel veel van leren. Verder ben ik voor een "socialiserende dienstplicht" voor álle jongeren - beetje discipline hebben velen gewoon nodig.
anna (18-05-2004, 13:42:08 uur)

Wie kinderen krijgt in Nederland raakt daarmee zijn emancipatie/vrijheid kwijt en komt onder staatstoezicht. Ik begrijp dat er nog een lange weg te gaan is om de mensen in Nederland dat te doen inzien.
Als bedrijf is de school in Nederland al lang failliet, maar wordt met dwang en extra subsidies in leven gehouden. Het zal gaan als met de scheepsbouw. De subsidies gaan naar een bodemloze put en Zuidoost Azie gaat de arbeidsmarkt, ook in Nederland, beheersen. Want daar is het onderwijs gericht op de kerntaak: kennis, kennis, kennis. Allemaal gericht op economische groei en welvaart. Inderdaad, keihard marktmechanisme. Nederland wordt met de schoolplicht een land van losers, en een land voor een nieuwe golf van Green Card gastarbeiders.

Atimm (18-05-2004, 14:19:45 uur)

Waarom alleen maar extra plaatsen voor probleemleerlingen die agressief/gewelddadig zijn? Waar moeten al die andere kwetsbare kinderen heen, die vroeger op het LOM terecht konden en zich nu op grote scholengemeenschappen moeten zien te redden. Als ze dat niet lukt, mogen ze naar het ZMOK, want daarvoor worden de criteria nu verruimd. Heel "fijn". Worden zij lekker ondergesneeuwd door de agressievelingen. Of ze worden er in meegetrokken, omdat ze tot het type meelopers behoren.
Waar zit het verstand van de onderwijsminister, als ze alleen maar hiertoe kan besluiten? Er is al zoveel ongedaan gemaakt van vorige kabinetten. Maak dan nu s.v.p. de afschaffing van het LOM onderwijs weer ongedaan!!! Dat is pas echt nuttig.

inge (18-05-2004, 15:01:52 uur)

Het klinkt niet slecht. Feitelijk wordt natuurlijk toegegeven dat de opheffing van de LOM-scholen toch niet zo"n goed idee was, of op zijn minst niet goed is opgepakt met extra zorg, aandacht en begeleiding voor de kinderen die dat nodig hebben.

Ik ben wel heel benieuwd naar de reacties van de mensen die het uiteindelijk moeten gaan doen.

MisschienWelGekMaarNietDom (18-05-2004, 17:02:04 uur)

Opvang lastige leerling

Door onze redactie onderwijs
ROTTERDAM,NRC 17 MEI 2004. Jongeren met ernstige gedragsproblemen die niet langer op school te handhaven zijn moeten langdurig en onder een strak regime elders les krijgen. Dat schrijft de Onderwijsraad, het hoogste adviesorgaan van minister Van der Hoeven (Onderwijs, CDA), in een advies dat vanmiddag is gepresenteerd.

Volgens de raad vallen veel scholieren nu tussen wal en schip. Het gaat om enkele duizenden scholieren die niet in het speciaal onderwijs of een internaat thuishoren, en die op school grote overlast veroorzaken. Met name middelbare scholen in de grote steden hebben veel leerlingen met gedragsproblemen. Zij kunnen deze scholieren alleen naar kortdurende projecten sturen waarin zij les en gedragstraining krijgen. Ze mogen hen alleen van school sturen als een andere onderwijsinstelling bereid is hen op te nemen.

Volgens de Onderwijsraad zijn lastige jongeren hiermee onvoldoende geholpen. Bestaande projecten om deze leerlingen te begeleiden hebben te weinig resultaat. Er moet, schrijft de raad, een zogeheten 'acht-tot-achtvoorziening' komen. Het is niet de bedoeling dat deze voorziening een internaat wordt de leerlingen blijven thuis wonen en op school ingeschreven. Als dat nodig is, moeten leerlingen onder dwang naar deze opvang gestuurd kunnen worden. Scholen moeten meer samenwerken om deze opvang mogelijk te maken, aldus de Onderwijsraad. De Tweede Kamer is tevreden over het advies.

 

Lastige leerling moet sneller hulp krijgen
van onze redactie onderwijs
2004-05-05 Volkskrant

AMSTERDAM - Veel scholen modderen te lang door met lastige leerlingen, die daardoor steeds hardnekkigere problemen ontwikkelen en moeilijker te helpen zijn.

Dit zegt prof. Dolf van Veen, hoofd van het landelijk centrum voor onderwijs en jeugdzorg van de welzijnskoepel NIZW. Hij inventariseert voor minister Van der Hoeven (onderwijs) de ervaringen van de zogeheten time-out voorzieningen, voor leerlingen die op middelbare scholen niet meer te handhaven zijn. Dit is van belang voor de nota over veiligheid op scholen waar Van Der Hoeven binnenkort mee komt.

Tien jaar geleden was er een handjevol time-out-voorzieningen. Nu zijn het er 63. De opvang is tijdelijk -doel is dat de leerling terugkeert naar school of een andere school in de buurt. De werkwijze van de time-outs verschilt, maar gemeenschappelijk is hun pleidooi dat scholen lastige leerlingen eerder moeten doorsturen.

,,Time-outs die al langer bestaan, krijgen dat voor elkaar'', weet Van Veen. ,,Zij hameren er voortdurend op dat een school het niet eindeloos zelf moet blijven proberen. Bij deze time-outs zie je de aanmeldingsleeftijd dalen van 14 of 15, naar 12 of 13 jaar.''

De dood van conrector Hans van Wieren van het Haagse Terra College is een aanleiding voor de veiligheidsnota van Van der Hoeven. Drie sympathisanten van Murat, de leerling die Van Wieren neerschoot, zitten nu al twaalf weken op de time-out van het Leger des Heils in Den Haag. Het Terra College wil ze niet terug. Een van hen doet eindexamen vanuit de time-out. Voor een tweede leerling is waarschijnlijk een andere school gevonden; voor de derde nog niet.

Vanuit de politiek klinkt, sinds het drama op het Terra College, vaak de roep om tuchtscholen en heropvoedingsinternaten. Van Veen toont zich huiverig. ,,Zo'n oplossing hoeft niet nodig te zijn, mits scholen er alles aan doen om leerlingen met wie het misloopt snel te signaleren. Ook moeten zij nog veel meer met time-out-voorzieningen en de jeugdzorg samenwerken.''

,,De groep echt antisociale, zeg maar precriminele jongeren is niet groot. Ook voor hen kun je met gespecialiseerde hulpverlening nog veel doen'', vervolgt Van Veen. ,,Het gevaar van een tuchtschool is dat jongeren elkaar besmetten. Kinderen met gedragsproblemen kun je beter niet bij elkaar zetten.''

Les in normen en waarden op school
Volkskrant   20.03.04  Van onze verslaggever Raoul du Pré

DEN HAAG - Kinderen krijgen vanaf volgend jaar les in waarden en normen. Ook mogen basisscholen hun leerlingen, naast Engels, Franse en Duitse les gaan geven. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten.
De voorstellen maken deel uit van de nieuwe 'kerndoelen' voor het basisonderwijs. In die doelen staat omschreven wat basisscholen hun leerlingen moeten bijbrengen om te kunnen functioneren in de maatschappij. Minister Van der Hoeven van Onderwijs wil scholen hierin meer vrijheid geven. De huidige 115 kerndoelen worden daarom teruggebracht tot 58 doelen. Dit geeft scholen meer gelegenheid het onderwijs aan te passen aan hun eigen leerlingenpopulatie.
Ook kunnen ze zich beter profileren ten opzichte van andere scholen, bijvoorbeeld door Franse of Duitse lessen te gaan geven. Nederland reageert hiermee op de Europese afspraken dat landen op jonge leeftijd het aanbieden van minstens twee vreemde talen stimuleren. 'Ik vind het belangrijk dat leerlingen zich optimaal kunnen voorbereiden op een beroepsleven waarin zij te maken krijgen met Frans- en Duitstalige handelspartners.'
Scholen zullen vanaf volgend jaar ook worden gestimuleerd om al eerder dan in groep 7 te beginnen met het geven van Engelse les. De lessen in alle vreemde talen kunnen worden gegeven door native speakers. De groepsleerkracht houdt de eindverantwoordelijkheid voor de lessen.
Het onderwijzen in goed 'burgerschap' is een van de nieuwe kerndoelen voor het basisonderwijs. Het kabinet wil kinderen op jonge leeftijd respect bijbrengen voor 'algemeen aanvaarde waarden en normen'. Dit hoeft niet in een speciaal nieuw vak. De minister wijst erop dat het onderwerp ook aan de orde kan worden gesteld tijdens vakken als geschiedenis of gymnastiek, waar volgens de minister zaken aan de orde kunnen komen als 'elkaar helpen', 'op veiligheid letten' en 'elkaars mogelijkheden respecteren'.
Hoewel de meeste kerndoelen globaal zijn omschreven, wordt een uitzondering gemaakt voor fundamentele vakken als Nederlands en rekenen. Die zijn juist zeer precies omschreven. Dat is belangrijk om te garanderen dat alle basisschoolleerlingen kunnen rekenen op een gemakkelijke overgang naar het voortgezet onderwijs. Ook kinderen die verhuizen moeten op hetzelfde niveau naar een andere school kunnen overstappen.
De nieuwe kerndoelen zijn de afgelopen maanden al uitgebreid besproken met scholen, onderwijsorganisaties en andere betrokkenen. Er is over het algemeen positief op gereageerd.

Vmbo onveilig door slecht imago
door Lex Oomkes
Trouw  2004-03-12  - lezersreacties op dit artikel (9)

De kamercommissie onderwijs hoorde de afgelopen twee dagen ouders, leerlingen en schooldirecteuren over de veiligheid in het onderwijs. Aanleiding was de moord in januari op een docent op het Haagse Terra College. De schooldirecteuren hielden de politiek gisteren een pijnlijke spiegel voor.

DEN HAAG - Scholen voelen zich onderhand de afvalput van de samenleving. Alle maatschappelijke problemen komen binnen de muren van het schoolgebouw bijeen in de vorm van totaal uit de bocht gevlogen leerlingen. Tegelijkertijd vormt al het Haagse beleid eerder een hindernis dan een hulp om die problemen aan te pakken, meldden de schooldirecteuren gisteren aan de kamercommissie. De Haagse politiek, zei directeur Bruyns van de Lieven de Keyschool in Haarlem, gaat te veel uit van structuren en niet van kinderen.

De voorbeelden van hoe dat uitwerkt, werden de kamercommissie in grote hoeveelheden aangereikt. De commissie sprak gisteren met een achttal directeuren van scholen in het basis- en voortgezet onderwijs over de veiligheid op school. Aanleiding voor dit en andere gesprekken is de moord door een leerling op de plaatsvervangend directeur van het Haagse Terra College in januari. Woensdag sprak de kamercommissie met een aantal leerlingen en ouders van leerlingen van het Terra College over hetzelfde thema. Die twee gesprekken vonden achter gesloten deuren plaats ter bescherming van de privacy van leerlingen en ouders. Door de moord is vooral het vmbo in een negatief daglicht gekomen. Dat heeft zijn weerslag op ouders van vmbo-leerlingen en de leerlingen zelf, kreeg de kamercommissie te horen.

Gisteren poneerde directeur Van Dijk van het Nassaucollege in het Drentse Norg de stelling dat het negatieve imago bijdraagt aan de onveiligheid op vmbo-scholen. Rector Klooker van het Amsterdamse Hervormd Lyceum West viel hem bij: ,,Op dezelfde dag van de moord op het Terra College, werd een taxichauffeur vermoord. Daar hoorde je niet of nauwelijks wat van. Wij krijgen overdreven veel aandacht. Dat leidt tot onzekerheid onder veel leerlingen, die daar agressief van kunnen worden, wat onveiligheid in de hand werkt.''

Scholen hebben grote problemen met groepen ontspoorde jongeren en ondervinden geen steun uit Den Haag. De drempel voor speciaal onderwijs voor dergelijke kinderen bijvoorbeeld is dusdanig hoog dat die weg vrijwel afgesneden is. Jeugdzorg heeft zulke grote wachtlijsten dat scholen er al niet meer aan denken daar hulp in te roepen. Bezuinigingen op het achterstandenbeleid zorgen ervoor dat de maatschappelijk werkers binnenkort de schooldeur weer moeten verlaten.

De schooldirecteuren waren unaniem in hun afgrijzen over de toenmalige staatsscretaris van onderwijs, Tineke Netelenbos. Die stelde in de tweede helft van de jaren negentig de scholen verantwoordelijk voor het van straat houden van de ergste probleemleerlingen. Klooker: ,,Tot die tijd was het een verantwoordelijkheid van de ouders. Nu moet de school dat doen en ik zeg u, het gaat hier om etterbakken.''

In Amsterdam is dat, net als in andere plaatsen, opgelost door samenwerking met andere scholen. Zij nemen de ergste gevallen soms tijdelijk van elkaar over. Maar het is behelpen. Klooker: ,,Ik merk dat het vaak voor die kinderen beter is om een tijdje gewoon te gaan werken. Daar hebben ze ook behoefte aan. Dan krijgen ze de waardering waar ze uiteindelijk naar op zoek zijn. Maar dat mag weer niet van de leerplichtwet. Dat is zo'n dogma in Nederland.'' Hij kreeg bijval van directeur Spaargaren van het Utrecht-Zuidcollege. ,,Van mijn 400 leerlingen zijn er 380 oké. Die 20 probleemgevallen infecteren wel de rest. De mogelijkheid om ze uiteindelijk te kunnen verwijderen zou ik toejuichen.''

De suggestie van het CDA om voor deze leerlingen zogeheten time out-klassen in te richten, waar kan worden gewerkt aan een terugkeer naar het normale onderwijs en daarvoor ouders om een bijdrage te vragen, wordt door de schooldirecteuren weggehoond. ,,In zo'n klas zitten dan zo'n drie leerlingen à twee ton kosten per jaar. We kunnen het geld beter gebruiken'', aldus Bruyns. Spaargaren acht een bijdrage van ouders een illusie: ,,We hebben het hier over ouders die elk jaar ontheffing van de ouderbijdrage moeten vragen, omdat hun uitkering te laag is. Laten we in die leerlingen investeren, dan scheelt het ons uiteindelijk de investering in gevangenissen.''

Kleinschalige scholen, waar men elkaar kent, draagt bij aan saamhorigheid. Op de grootschalige onderwijsinstituten vervalt iedereen en alles in anonimiteit met al zijn gevolgen.
alfred (12-03-2004, 08:35:43 uur)

aan de andere kant worden de andere kinderen behoorlijk negatief beinvloed door deze kinderen.ik vind niet dat die de dupe moeten zijn van deze kinderen. school is er om te leren en te ontwikkelen.degenen die zich niet kunnen gedragen dienen dan ook verwijdert te worden en eventueel te gaan werken zodat degenen die wel willen zich wel optimaal kunnen ontplooien
manon (12-03-2004, 08:59:12 uur)

Zo zie je maar wat de protestgeneratie en hun kinderen er van gemaakt hebben toen zij aan het besturen zijn gegaan.Zij zouden het wel eens doen,nou,dat zien we,het hele land is naar de sodemieter,en het wordt nog veel erger,dat voorspel ik.
w jongman (12-03-2004, 09:24:54 uur)

Dit is het gevolg van 30 jaar bezuinigen op het onderwijs door rechtse kabinetten. Het is kenmerken voor rechts, om de belangen van de kinderen te verwaarlozen en slechts op de structuren te letten. In 1975 werd 6 procent
van de begroting aan het onderwijs besteed, nu nog maar 3 procent. De gevolgen zijn duidelijk: probleemkinderen aan de onderkant, geen topopleidingen meer aan de bovenkant.
Rechtse flinkerds, bedankt.

M.Nieuweboer (12-03-2004, 11:26:35 uur)

Investeren in gevangenissen trekt veel meer kiezers. Na ons de zondvloed.
Jan (12-03-2004, 11:39:59 uur)

De leerplichtwet maakt van de scholen gevangenissen en van directeuren gevangenisdirecteuren. Mij lijkt het voor iedereen goed om de leerplicht af te schaffen. Dan kunnen scholen weer veilige scholen zijn, omdat de klootzakken dan buiten de deur gehouden kunnen worden. Ik acht de handhavers van de leerplicht eindverantwoordelijk voor het geweld op school en dus ook voor de doden die er gevallen zijn. De intensivering van het handhavingsbeleid leerplicht is nu dus uitgemond in moord en doodslag. Nu moet de politiek nog tot inkeer komen.
Finland heeft 20 jaar geleden de leerplicht afgeschaft en het land heeft nu het beste onderwijs van Europa. Het onderwijsbeleid van Den Haag is zo dom, dommer kun je het niet maken.

Atimm (12-03-2004, 11:43:12 uur)

We zijn het er geloof ik wel over eens dat Nederland de industriele fase achter zich heeft gelaten. in dat kader kan je niet pleiten voor het afschaffen van de leerplicht. Er is simpelweg onvoldoende werk voor mensen zonder opleiding.
Jaap (12-03-2004, 12:05:22 uur)

Het is me al eerder opgevallen dat M. Nieuweboer een wat verwarde kijk op de werkelijkheid heeft. Maar goed, wat wil je ook. Hij afficheert zich als links! Maar een beetje gelijk heeft hij wel. De Nederlandse politiek is de hoofdschuldige aan het drama in het onderwijs. Maar voor het overige? Vraagje, welke malloot vond het nodig het studiehuis in te voeren? Soit.
cor wijtvliet (12-03-2004, 12:09:32 uur)

Mijn zoon kwam vandaag, nog herstellende van een zware operatie, na 7 weken weer op school. Toen hijzelf met een leraar besprak wat hij tijdens zijn verzuim aan schoolwerk had gedaan, knikte deze "ja, ik zal het opnemen met je mentor. Wie is je mentor ook al weer" Grootschalige scholen, de menselijke maat is zoek, als daar niet snel wat aan verandert, is het dweilen met de kraan open.
ine (12-03-2004, 12:27:21 uur)

Mishandeling bij Haags Overbosch College

Den Haag 12.03.04 WestSite - Ongeveer twintig jongeren hebben afgelopen dinsdag in Den Haag een 13-jarig meisje mishandeld. Dat is vrijdag bekend geworden.
De mishandeling vond plaats aan het Kleine Loo, in de buurt van het Overbosch College. Het meisje raakte daarbij lichtgewond. De aanleiding was een ruzie tussen het slachtoffer en een ander meisje. De politie vermoedt dat zij de groep heeft opgehitst. Zes jongeren zijn aangehouden, waarvan drie een proces verbaal hebben gekregen.

'Strenge regels en veiligheid zijn goed'
HC 16.02.04 door Laura van der Mark
De Rijswijkse middelbare scholen worstelen met hun imago. Steeds meer blanke kinderen lijken voor scholen buiten Rijswijk te kiezen, terwijl Rijswijkse scholen steeds zwarter worden. Afgelopen zaterdag hield het Atlas College open dag; de kans om twijfelende leerlingen en ouders te wijzen op de kwaliteit van de school.

RIJSWIJK | De school oogt wat grauw door de bakstenen muren, de prikkelbosjes en ijzeren hekken rondom. De ontvangst in het Atlas College aan de Karmozijnstraat is echter hartelijk. Geen bezoeker van de open dag wordt aan zijn lot overgelaten.

Scholieren en hun ouders krijgen eerst van plaatsvervangend rector De Jong een inleidend praatje over de opbouw en kenmerken van de school. Daarna een rondje door de lokalen onder leiding van verschillende docenten, onder wie Frans van der Vlugt. Zijn rondleiding begint met een demonstratie van een deel van de theaterklas. Op vijf gebieden – theater, sport, atelier, whizzkids en techniek – kunnen scholieren die daarin uitblinken zich naast het basisprogramma verder ontwikkelen. "Die vijf profielen zijn best wel uniek", vertelt Van der Vlugt. "Wij hebben dit twee jaar geleden bewust ingesteld om iets extra's te bieden aan havo/vwo-leerlingen die anders misschien eerder voor een andere school kiezen." Van der Vlugt erkent dat het Atlas College soms last heeft van een minder goed imago. "Onze organisatie is beter dan die van veel andere scholen die desondanks toch meer leerlingen trekken, bijvoorbeeld door een betere reputatie of ligging."
Plaatsvervangend rector De Jong meent dat de groeiende scheiding tussen zwarte en witte scholen een maatschappelijk probleem is dat een maatschappelijke oplossing verdient. "Kinderen zijn voor ons natuurlijk kinderen, maar het is belangrijk om een goede mix te hebben op school."
Het Atlas College probeert door middel van extra lessen en een zogenaamde kansklas allochtone leerlingen met een taalachterstand toch hogerop te krijgen. "En we proberen het juist ook voor blanke kinderen hier zo aantrekkelijk mogelijk te maken door die vijf profielen en extra's als buitenlandse reizen." De dochter van de Haagse Efraïm Marchena mag in een taallokaal proberen Franse woordjes te vertalen. Ze blijkt talent te hebben en glundert helemaal. "Ik vind dit een uitstekende school", vertelt Marchena. "Ik vind het goed dat er veel aandacht is voor de veiligheid en dat er strenge regels zijn. Ik kom zelf van oorsprong uit Bonaire en ik weet dat waar veel allochtonen bij elkaar zijn, zij duidelijke regelgeving nodig hebben. Zij hebben nu eenmaal een andere mentaliteit."
Marchena vindt het ook handig dat je thuis via internet de cijfers in de gaten kunt houden. "En ik ben ook al eens op een normale schooldag hier geweest en toen beviel de sfeer mij wel." Zijn dochter vindt de school ook leuk, maar een definitieve keuze moet

nog worden gemaakt. Ook de Haagse Jolanda Pfaff vindt de school een goede keuze voor haar dochter. "Van buiten wat saai, maar van binnen leuk uit en de uitleg is heel duidelijk", vertelt ze. Dat de school een beetje richting 'zwarte school' gaat, is voor haar geen probleem. "We moeten toch allemaal met elkaar overweg kunnen." Dochter Kelly Vonk (11) wil nog bij een andere school gaan kijken, hoewel ze het Atlas College een leuke school vind. "Ik vind de sfeer hier goed."
Murat D. Psychiatrish onderzocht
woensdag 18 februari 2004 WestSite
DEN HAAG - Murat D. de 16-jarige verdachte van de moord op de onderdirecteur van het Haagse Terra College, wordt onderworpen aan een psychiatrisch persoonlijk onderzoek. Dat meldde een woordvoerster van het Openbaar Ministerie woensdag. Het is onduidelijk waar het onderzoek gaat gebeuren en hoe lang het gaat duren.
De raadkamer van de rechtbank in Den Haag heeft de voorlopige hechtenis van de zestienjarige Murat D. met dertig dagen verlengd. Murat D. heeft al bekend dat hij het slachtoffer Hans van Wieren op dinsdag 13 januari in de schoolkantine in het hoofd heeft geschoten. Van Wieren overleed later op de dag in het Westeinde Ziekenhuis.
Op het moment zitten er nog twee andere verdachten van betrokkenheid bij de moord vast. Het gaat om een volwassen man en een minderjarige jongen.

Veilig op School ???

Na het drama in Den Haag staan school en veiligheid weer in het brandpunt van discussie. Wordt het praten of beveiligen?  Klik hier  http://www.kennisnet.nl/special/veiligopschool/

Man steekt docent op school neer
Dader is oud-leerling, motief is nog onduidelijk, toestand slachtoffer zorgwekkend
van onze verslaggevers
2004-01-24

AMSTERDAM - Een 59-jarige man, leidinggevende op een school in Amsterdam-West, is gistermiddag in een werkkamer neergestoken. Een 35-jarige verdachte is kort erna in de school aangehouden.

De toestand van het slachtoffer werd gisteravond laat zorgwekkend genoemd. Hij zou in de hartstreek zijn geraakt. Na een spoedoperatie ligt hij op de intensieve zorg van het VU-ziekenhuis.

Het incident volgt op de eerste dodelijke schietpartij op een school, waarbij vorige week docent Hans van Wieren omkwam.

De steekpartij zorgde voor consternatie onder de leerkachten van de Mgr. Hermusschool, een katholieke school voor jonge kinderen met hoor- en spraakproblemen. De kinderen hebben niets gemerkt.

De verdachte is waarschijnlijk een bekende van het slachtoffer. De man is rond half drie door iemand -mogelijk het slachtoffer- binnengelaten in de school.

Het slachtoffer geeft geen les. Hij begeleidt leerkrachten van andere scholen die les geven aan kinderen met hoor- of spraakproblemen. Regiodirecteur Dirk van der Bijl van de Effatha Guyot Groep, waar de school onderdeel van is, wilde gisteravond niets zeggen over achtergrond van de steekpartij. ,,Dat is een zaak voor de politie.''

Van der Bijl vertelde dat de schooldirecteur de verdachte verward over de gang zag lopen, hem aansprak, meenam naar zijn kamer en een kop thee aanbood. ,,Intussen hoorde hij dat er iets ernstigs was gebeurd en dat de politie onderweg was. Hij heeft de man aan de praat gehouden, tot de politie er was.'' De verdachte heeft bekend, maar zijn motief is nog onduidelijk.

Stadsdeelvoorzitter H. Goettsch zei gistermiddag dat het gaat om een oud-leerling van de school. Hij vertelde ook dat de man met behulp van een doventolk wordt verhoord.

De school blijft maandag dicht. Gisteravond zijn de leerlingen en hun ouders ingelicht. Op de school (180 leerlingen) hebben zich niet eerder vergelijkbare incidenten voorgedaan.

Minister Van der Hoeven (onderwijs) toonde zich in een eerste reactie geschokt. Ze had juist gisteren een gesprek met vertegenwoordigers van het basis-, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs over de veiligheid op scholen. Zij kondigde daarin aan een 'samenhangend pakket van maatregelen' te willen formuleren om de veiligheid te verbeteren. Zij gaat praten met scholen, ouders, leerlingen, onderwijsorganisaties en gemeenten. ,,Geweld op school is geen onderwijsprobleem, maar een maatschappelijk probleem'', aldus Van der Hoeven.

 

 VMBO-scholen / Meer opvoeder dan onderwijzer
door Gonny ten Haaft
2004-01-23 Trouw - lezersreacties op dit artikel (14)

Volgens vmbo-docent Robert Pinter voelden zijn collega's het aankomen dat een leerling een keer een leraar zou neerschieten. Hij kent de boefjes van zijn school, net zoals zijn collega's van andere scholen hun boefjes kennen. Waarom sprak minister Van der Hoeven vooral over 'schooldirecties die incidenten verbloemen' en niet over de grote problemen waar vmbo-scholen voor staan?

Natuurlijk, zegt vmbo-docent Robert Pinter (36), had het ook een leerling van zijn school kunnen zijn die een docent neerschoot. Kijk naar zijn leerlingen, kijk naar de incidenten die de afgelopen jaren op zijn school plaatsvonden. ,,Sommige -niet alle- leerlingen zijn nauwelijks bij te sturen. Ze hebben hun eigen omgangsvormen en codes. Vmbo-docenten staan vaak voor een onmogelijke opgave.''
Pinter werkt op het Kemenade College in Helmond, een vmbo-school met zo'n 700 leerlingen, van wie rond de zestig procent allochtoon is. De school heeft twee locaties, waarvan er één in een probleemwijk staat.
Net als veel andere vmbo-scholen werkt het Kemenade College met zogeheten kernteams. Een klein team van docenten geeft dagelijks les aan een vaste groep, zodat leerling en docent elkaar goed kennen. Pinter is kernteamleider van zes klassen met gemiddeld 25 leerlingen per klas.
Daarnaast is Pinter zorgcoördinator, wat wil zeggen dat hij verantwoordelijk is voor alle leerlingen op zijn locatie die, om wat voor reden dan ook, hulp nodig hebben. Als geen ander weet hij wat voor kinderen zijn school bevolken. ,,Twee jaar geleden heb ik eens geteld: in elke klas zaten vijf probleemleerlingen. Op een klas van vijfentwintig is dat een minderheid, maar voor een docent is vijf ronduit zwaar. Eén boefje kan samen met vier andere boefjes voor grote problemen zorgen. In de pauze zoeken al die boefjes elkaar op. Daar kan een grote dreiging van uitgaan.''
Deze boefjes, zegt Pinter, kunnen in elke leerweg zitten. Vmbo-scholen, ook het Kemenade College, kennen vier leerwegen: basisberoepsgericht, kaderberoepsgericht, gemengd en theoretisch. De basisberoepsgerichte leerweg is de 'laagste', want het minst theoretisch, maar dat wil niet zeggen dat alle probleemjongeren zich daar verzamelen. Ook allochtoon of autochtoon maakt volgens Pinter niets uit. ,,Ik heb net zoveel last van witte kinderen als van zwarte, en net zoveel last van witte ouders als van zwarte. Sterker nog, van witte ouders heb ik méér last dan van zwarte.''
Wat voor kinderen dit zijn, wat voor last geven ze? Om daar meer over te weten, startte het Kemenade College twee jaar geleden het project 'Veilig op school'. De eerste stap bestond uit een inventarisatie waarvan de uitkomsten schokkender waren dan ook Pinter had gedacht.
,,Ruim éénderde van de docenten bleek zich onveilig te voelen. De docenten maakten melding van steeds ruwere omgangsvormen, terwijl ze -ik mag het eigenlijk niet hardop zeggen- verbale agressie al min of meer accepteren. Sommige docenten waren ook fysiek bedreigd, al is het soms lastig aan te geven waar de grens ligt. Wanneer is een duw bedreigend? Ook buiten de school voelen docenten zich niet veilig: er waren en zijn indicenten met auto's -krassen, bandjes, dat soort dingen.''
Na dit onderzoek nam de school tal van maatregelen om de school veiliger te maken, zoals méér uren voor de mentoren (waardoor de leerlingen beter kunnen worden begeleid), een anti-discriminatie project en een meldingsplicht voor docenten die een gewelddadig of bedreigend incident meemaken.
Als leider van het project 'Veilig op school' krijgt Pinter deze meldingen binnen. Op een simpel A4-tje kunnen docenten aangeven wat zich binnen of buiten hun klas heeft afgespeeld. Dit schooljaar al kreeg hij tien A4-tjes. Alle tien keren ging het om 'fors uit de hand lopende bedreigingen rechtstreeks richting docent'. In details treedt hij liever niet, om leerkrachten en leerlingen te beschermen.
Pinter weet zeker dat hij meer A4-tjes had moeten ontvangen. ,,Ik zie namelijk ook de cijfers over het aantal keren dat een leerling wordt verwijderd uit de les; dit gebeurt als een leerling bij herhaling een les verstoort. Vaak gaan daar forse incidenten aan vooraf, dus dit betekent dat docenten lang niet alles melden. De belangrijkste reden daarvoor is angst. Leerkrachten zijn bang voor wat er kan gebeuren als zij een leerling aangeven; ze durven het conflict niet meer aan te gaan op de manier die ze eigenlijk willen.''
Op zijn locatie werken vijfendertig mensen. Ruim twintig procent op deze locatie is bang. ,,Daar moeten we natuurlijk samen over praten, maar dat is hartstikke moeilijk. We zijn namelijk onderwijsmensen: we staan voor de klas, met de deur dicht. Ik vind dat die deuren open moeten, die missie heb ik mezelf gesteld. We moeten het beestje bij de naam noemen, alleen dan kunnen we leerlingen helpen en de veiligheid van school vergroten.''
De angst van zijn collega's is begrijpelijk, benadrukt Pinter. Zelf werd hij laatst met de dood bedreigd toen hij een collega in een conflict bijstond. ,,De agressie richt zich dan tegen degene die het conflict moet oplossen. Omdat de docent en ik beiden de inschatting maakten dat de scholier met zijn mobieltje het thuisfront in zou schakelen, hebben we de politie ingeschakeld.'' Meer wil Pinter er niet over zeggen; de leerling zit nog op school.
Voor zijn eigen hachje is Pinter niet bang. Hij is wel wat gewend, daar hij vroeger in de psychiatrie werkte. Wél is hij bang voor wat er zomaar in zijn gebouw kan gebeuren. ,,Als een vader, oom, tante, neef of nicht de drempel overstapt, weet je nooit wat je te wachten staat. Familieleden komen binnen bij schorsingen en verwijderingen, maar ook als leerlingen aan het eind van het tweede jaar de leerweg moeten kiezen, of bij een gewone rapportbespreking. Zon situatie kan explosief worden, dat weet iedere docent.''
De school wordt ook steeds vaker geconfronteerd met ruzies, vetes, en conflicten die niets met de school te maken hebben. Kinderen die elkaar in het weekend via msn-berichten bestoken, gaan daar op maandagochtend in de klas mee verder. Vervolgens wordt de een zo boos dat hij vier maatjes inroept om de ander er flink van langs te geven. ,,Dan komt er een ouder met een print van alle boodschappen die ze elkaar hebben toegewenst'', vertelt Pinter. ,,Eerst kan ik nog zeggen dat het niet mijn probleem is, maar die vlieger gaat niet meer op als dit msn-verkeer ontaardt in een vechtpartij op school.''
Kinderen halen verhaal op kinderen, merkt Pinter, maar ouders net zo goed op ouders. Als hij geluk heeft, speelt zich dit buiten de schoolmuren af, als hij pech heeft, erbinnen. Pinter noemt het opvallend hoe goed en snel deze kinderen hun strijd 'organiseren'. ,,Ze bellen elkaar met mobieltjes, zetten elkaar op het spoor van degene die ze zoeken en spreken af wanneer ze toeslaan. Als je dit als docent eenmaal weet, word je bang. Je wéét met welke kinderen, met welke families op de achtergrond, je te maken hebt. 'Het is nog niet gebeurd', denk je dan, 'Maar het zou zo goed kunnen ....'.''
Twee jaar geleden was de nood zo hoog dat de school besloot dat er hardere, striktere regels moesten komen. Alles is nu omschreven: wat is normaal gedrag en wat niet en wat zijn de sancties als met name genoemde grenzen worden overschreden. Voor de school is het vooral moeilijk om te bepalen wanneer álle grenzen zijn bereikt. Dikke dossiers en veel geduld zijn nodig om een scholier 'van school af te krijgen'. Soms heeft de leerling de school al verlaten omdat de situatie escaleert, nog voordat de beslissing formeel is genomen.
,,Vorig jaar zijn er vier kinderen uit de laagste klassen al in de eerste acht weken van school gegaan. Voor de onderbouw is dat veel. Gedragsmoeilijkheden waren de oorzaak. Een jongen die vijf laxeerpillen in de thee van een docente had gestopt, een jongetje dat op twee hoog langs een gevaarlijke balustrade liep, een meisje dat bijna nooit op school kwam. Was dit meisje er wel, dan wist de hele school dat onmiddellijk.''
Zulke leerlingen komen op alle vmbo-scholen voor. Minister Van der Hoeven (onderwijs) weet dat -ze kan en moet dat weten. Waarom sprak ze daar niet over, daags nadat conrector Hans van Wieren was doodgeschoten? Waarom sprak ze vooral over 'schooldirecties die incidenten verbloemen' en niet over de grote problemen waar vmbo-scholen voor staan? Want in het vmbo zit volgens Pinter het probleem, ook al weet hij dat dat deze stelling tot veel boze reacties in vmbo-kringen zal leiden. Het imago van het vmbo moet immers niet nog slechter worden dan het al is.
Net als directeur Van Miltenburg van het Terra College is Pinter kwaad dat 'Den Haag' niets doet met de signalen die vmbo-scholen al jaren afgeven. De scholen dreigen de 'restbak' van het onderwijs te worden, zonder dat daar voldoende mensen en middelen tegenover staan. Juist op de vmbo-scholen is het lerarentekort groot, terwijl hier meer probleemleerlingen zitten dan op de havo of het vwo.
Op het Kemenade College, vertelt Pinter, zitten veel oudere leerkrachten. De één na de ander gaat weg en de docenten die daarvoor terugkomen, zijn vaak zij-instromers of afgestudeerden die een verkorte opleiding hebben gedaan. Helaas, zegt Pinter, zijn dit doorgaans niet de docenten met veel pedagogische en didactische bagage waar het vmbo om zit te springen.
,,Een vmbo-docent wordt meer opvoeder dan onderwijzer, de ouders verwachten ook dat we opvoeden. Maar opvoeder zijn in een onderwijssysteem waar veel kinderen uit zwakke milieus bij elkaar zitten, is niet iedereen gegeven. Politici en bestuurders hebben vaak geen idee hoe moeilijk dit is.''
Toch moet de school in deze leerlingen blijven investeren, vindt Pinter. Dat kan ook helpen om de school veiliger te maken. ,,Als opvoeder moet je weten waar een kind vandaan komt, hoe zijn thuissituatie is. Docenten moeten vader of moeder niet op school laten komen, maar hen thuis opzoeken. Het helpt als je weet hoe Achmed op drie hoog achter woont, uitkijkend op een luxe villa waar een blank kind in een grote tuin van de glijbaan glijdt.''
Zelf is hij mentor van een klas van vijfentwintig kinderen. Het liefst zoekt hij ze alle vijfentwintig thuis op, bij sommigen is hij al geweest. ,,Als een kind drie dagen niet gedouched heeft, wil ik weten hoe dat komt. Is er niemand die op hem let, kunnen ze de rekening niet betalen? Soms denk ik 'ik moet er niet aan denken dat ik hier met vier kinderen zou wonen, laat staan dat mijn auto hier zou staan'. Door zo'n huisbezoek krijg je als mentor inzicht in de situatie, zodat je ook aanknopingspunten hebt hoe je met deze leerling en zijn familie kan omgaan.''
'Zero tolerance met liefde' noemt hij deze aanpak. Probleemjongeren moeten worden gestraft als ze iets doen, maar ze moeten ook weer op de been geholpen worden. Een school moet kinderen nooit het idee geven dat ze afgeschreven zijn. Daar is een goede samenwerking met jeugdzorg, geestelijke gezondheidszorg, jongerenwerkers, en leerplichtambtenaren voor nodig.
,,De school is dé plek om signalen op te vangen. Ik weet precies wie de boefjes zijn, mijn collega's weten dat ook. Voor deze kinderen moeten we, samen met andere instanties, oplossingen zoeken. Ik geloof in preventie, niet in detectiepoortjes of bewakingscamera's. Veiligheid zit in mensen, niet in protocollen. Als ik doodgeschoten word, heb ik er niets aan dat de dader op videobeelden staat.''

Geef uw reactie

Ik vraag me af waarom er zoveel allochtonen op de VMBO-scholen zitten. Zouden ze zich misschien miskend voelen door de stigmatisering en daarom dit wangedrag vertonen.
Henry (23-01-2004, 10:09:18 uur)
Misschien moeten we de klok weer een jaar of wat terugdraaien. Dus alle veranderingen die o.a. door Wallage en zijn kornuiten zijn genomen terugdraaien.
1. Oprichten van LTS onderwijs waar veel leerlingen die nu niet kunnen meekomen zich gelukkiger voelen en waar ze kunnen uitblinken inplaats van de Looser te zijn.
2. Fusies terugdraaien. Kleinere scholen waar leerlingen worden gekend en zich gekend voelen.
3. Uit de P.v.d.A komen ook goeie ideeën. Het plan van Wouter Bos om onhandelbare leerlingen uit het onderwijs te halen is niet zo slecht. Waarom niet internaten oprichten met gericht onderwijs.

Verder meer dure wijken bouwen in achterstandswijken en goedkope woningen in Vinex locaties. Het plan van Marijnissen. Op lange termijn wordt de segregatie een halt toegeroepen.

Een mooi mix van linkse en rechtse ideeën!
Harry (23-01-2004, 10:20:49 uur)
Wat doen boeven op school? Dat is de vraag. Elke leerling die zich misdraagt zou de school uitgezet moeten worden. Waarom doen we dat niet? Dat is de vraag. Leerkrachten zijn maar beperkt opgeleid, namelijk om gewone kinderen kennis bij te brengen. De boeven op school verzieken het voor veel andere kinderen en verzieken het leven van leerkrachten. De politiek moet de goedwillende leerlingen en leerkrachten ondersteunen door de boeven uit het onderwijs te weren. Dat roer moet radicaal om - er moet in Den Haag heel anders gedacht gaan worden. Directeuren moet meer lef hebben om gebruik te maken van hun bevoegdheid om de boefjes te toegang tot school te ontzeggen. Waarom doen ze dat niet? Ook een goede vraag.
Atimm (23-01-2004, 10:22:48 uur)
Grote problemen. Vanuit Den Haag valt weinig te verwachten; daar houdt men zich voornamelijk bezig met theoretisch beleid. Ik bewonder het doorzettingsvermogen van deze leerkrachten en wens hen veel succes met hun pogingen deze jongeren bij te sturen.
MisschienWelGekMaarNietDom (23-01-2004, 10:24:28 uur)
Kan deze man geen Minister van Onderwijs worden? Hij slaat de spijker op de kop, haalt er niet nodeloos een religieus/cultureel conflict bij.
Wie verder heeft gekeken dan de eigen neus, zag deze moord inderdaad al een paar jaar aankomen.
Wanneer is een duw bedreigend? Het is tekenend, dat deze vraag gesteld wordt. Een leerling die een leerkracht duwt, zoiets mag men nooit toestaan!
M.Nieuweboer (23-01-2004, 10:50:20 uur)
CDA -fractieleider Verhagen verklaarde pas nog te vrezen voor ontstaan van een onbeheersbare onderklasse. Maar dat die allang bestaat, toont ook dit verslag van Pinter aan. Omdat grote groepen waarschijnlijk zelf onopgevoede ouders hun kinderen niet opvoeden, mag de school dat doen. Onbegonnen werk gezien al die leraren die met angst in hun lijf voor de klas staan. In mijn jeugd werden onhandelbare en onmogelijke kinderen in een tuchthuis geplaatst of naar zee gestuurd, waarna ze meestal nog goed terecht kwamen. Relatief twintig procent volgens Pinter en ook absoluut gaat het nu om zulke grote aantallen onhandelbaren, dat tegenover vier vmbo- scholen een tuchtschool nodig is. Andere oplossing is misschien twee leraren per klas, van wie de een dompteur. De toename van onderhandelbaarheid is mede gevolg van gebrek aan integratie van ouders. Misschien ook gevolg van het gebrek aan respect dat moslimse leerlingen door imams wordt bijgebracht voor ongelovigen, dus ook voor leraren.
kremer (23-01-2004, 10:58:25 uur)
Het VMBO is een monument van de Nederlandse cultuur, symbool voor een intellectuele segregatie die nergens anders ter wereld bestaat. Zelfs in het verguisde Amerika heeft iemand met highschool het equivalent van HAVO op zak: 60% van de leerlingen bereikt er universiteit. We schreeuwen moord en brand als onze universitaire opleidingen -internationaal gezien: HBO/universiteit- het lage internationale niveau benaderen, want zit daar niet de bloem -10%?- van onze natie?

Ondertussen worden kinderen die minder gemakkelijk studeren van het contact met onze hoop en glorie afgesneden, zelfs gemengd met leerschuw tuig dat opgroeit voor galg en rad. Niveau is bijzaak. Als vergaarbak is het VMBO goed voor 60% van onze kinderen! Minder dan 40% doet HAVO of hoger. Wie had het ooit over spreiding? En zo blijven Nederlandse kinderen op grote schaal onder internationaal niveau.

Iedereen mag weten dat het Nederlandse schoolsysteem voor mij een respectloze schending van mensenrechten is.
cato (23-01-2004, 11:26:45 uur)
Ik ben het bijna helemaal met Harry eens. Alleen zou ik willen toevoegen, dat de overheid zich in een vroeg stadium met de opvoeding moet gaan bemoeien. Als het kind naar de kleuterklas gaat, dan kan de moeder van een gezin met problemen gelijktijdig -van welke nationaliteit dan ook- naar een opvoedcursus. Mooi zou zijn als de afstand tussen school en de plaats van de cursus niet te groot is. Misschien in hetzelfde gebouw. Wat het bouwen van dure huizen in achterstandswijken betreft ben ik nu bang dat dit moeilijk gaat lukken. Eerst goede voorbeelden laten zien -maar dan ook echt naar waarheid!- om anderen over de streep te trekken. Hier zijn "pioniers" voor nodig. Er is toch een drempel die overwonnen moet worden. Als de criminaliteit effectief kan worden aangepakt, geef ik het wel een goede kans van slagen.
a.frumau (23-01-2004, 11:45:21 uur)
de heer pinter pakt de koe bij de horens. kinderen horen te luisteren kennis op te doen en zich te gedragen. geweld al zo klein in kleuterklassen kop in gedrukt. leraren met meneer en mevrouw worden aangesproken enz. zodat deze mensen weer respekt krijgen wat ze zo verdienen.die tijd in onze kinderen stoppen
manon (23-01-2004, 11:48:16 uur)
Ik zag eens op t.v. een blanke, goed opgeleide vader die vond dat school er was om de kinderen op te voeden, want zelf had hij er geen tijd voor. Geen tijd en aandacht aan je eigen kinderen besteden komt in alle gelederen van de bevolking voor.
Er zijn op dit moment al een paar projecten waarbij marokkaanse jongens in een internaat zitten. De moderne variant van tuchtschool dus. Zover ik weet, zijn de resultaten daarvan heel goed. Helaas zijn deze projecten afhankelijk van subsidie en als zoveel andere goedlopende projecten, wordt ook hier op bezuinigd.
Marije (23-01-2004, 12:26:44 uur)
Het is het verschil in cultuur; in Marokko en Turkije dulden kinderen geen enkel gezag van iemand anders dan hun vader, neef, broer. Als dit soort lieden dus van huis uit al meekrijgen dat "Nederlands" gezag niet getolereerd hoeft te worden, OMDAT dit thuis ook gebruikelijk is. Deze kinderen dienen hergeprogrammeerd te worden, opdat ze WEL onder het gezag van de NEDERLANDSE leraren dienen te staan. Heropvoedingskampen, waarin ze met keiharde hand wordt duidelijk gemaakt hoe de NEDERLANDSE regels zijn, dus GEEN wapens, GEEN eer/bloedwraak, gezag vanuit de NEDRELANDSE overheid dient gehandhaafd te worden. Zoniet: dan langer in een heropvoedingskamp. met harde hand dit bijbrengen, dat is het enige dat telt. Allochtonen zijn veel te lang gepamperd door de N"landse overheid en dat laat nu de zure vruchten zien


kees (23-01-2004, 12:57:33 uur)
Een lezer vraagt zich af waarom er zoveel allochtonen op de VMBO zitten.
Dat is niet zo moeilijk te begrijpen.
Achterstand in taal en opvoeding,
Ouders meestal niet hoger opgeleid etc.
Pas geleden ook duidelijk geworden dat het school advies van leraren op de basischool meestal gewoon klopt dus daar ligt het niet aan.
Verder kan het niet zo zijn dat een school de opvoeding op zich neemt.
Opvoeding hoort bij de ouders thuis en nergens anders.
jansen (23-01-2004, 13:30:54 uur)
Als leraren de incidenten niet eens melden bij de mentor binnen hun eigen school, hoe komen hun directeuren er dan bij dat deze Minister hen beledigt? Eerst orde scheppen in eigen huis.

Overigens, dat VMBO-scholen een afvalbak zijn, ligt niet aan dit kabinet maar aan de vorigen. Breng de LTS en de huishoudschool weer terug, en introduceer desnoods een opvoedschool / -internaat vgl bijdrage Harry.

En Harry: in Den Haag blokkeert uitgerekend een PvdA-wethouder sociale woningbouw in de nieuw te ontwikkelen "dure buurt": het zou een slechte uitstraling hebben.
Ers (23-01-2004, 16:27:28 uur)
toen mijn ouders in 1951 trouwden, kregen ze gelijk met een bijbel, een soort "handboek voor het huwelijk" mee, waarin allerlei zaken behandeld werden, van hygiene en gezonde voeding tot konfliktbeheersing en de opvoeding van de kinderen. Dit boek is inmiddels zeer gedateerd, maar een gemoderniseerde versie zou beginnende paren en opvoeders tegenwoordig is het niet meer vanzelfsprekend dat een kind door 2 mensen opgevoed wordt zinvol zijn, als houvast. als mensen die zelf niet opgevoed zijn, of in een cultuur leven waarvan ze niets begrijpen, een kind moeten opvoeden zonder hulp van buitenaf, dan kan je er niet al te veel van zeggen als dat niet gaat zoals de maatschappij dat graag ziet
Claire (23-01-2004, 19:59:41 uur)

 

wijken

 

Laatste wijziging op: 12-04-2009 14:51